Bunic: „Parcurile din cartier parcă sunt ţarcuri de câini“ (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi pentru modernizarea şi întreţinerea lor au fost alocate sume impresionante, copiii sunt nevoiţi să se joace printre cutii de bere sau să migreze spre parcurile din Centru.

Odată cu venirea vacanţei, copiii din Iaşi ar trebui să-şi poată petrece timpul liber şi în spaţiile special amenajate de Primărie în acest scop, în urmă cu aproape trei ani. Deşi la vremea respectivă au fost investite peste 2 milioane de lei pentru lucrările de modernizare, proiectare şi executare, iar ulterior au fost alocate din bugetul local sume consistente pentru întreţinerea lor, multe dintre ele sunt acum într-o stare improprie.

Paragina din parcurile de joacă din Iaşi

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu starea deplorabilă a parcurilor de joacă din Iaşi

Marian Barbu (73 de ani) şi-a adus nepoţelul, pe Claudiu (6 ani), să se joace în parcul de pe strada Plăieşilor, din spatele blocului R1. Aici, golanii cu „talent“ la pictură nu s-au putut ţine departe de tobogan, de scrânciobe şi chiar de panourile Primăriei pe care este afişat regulamentul de funcţionare şi comportament în locul respectiv. 

Emigranţi în centru
„Faceţi mizerie“, „Mă f... cu parcu“ sau „Sunt o fată cu talent, cu un caracter perfect“ sunt doar câteva dintre zecile de mesaje cu care mobilierul spaţiului de joacă a fost mânjit. „Taică-su i-a dat bani să-şi cumpere carioci pentru şcoală şi el le foloseşte pentru mâzgâlitul toboganului“, spune Marian Barbu, bucuros că, deocamdată, nepotul său nu ştie să citească.

Locatarii spun că la aproximativ o săptămână după ce au fost montate, scrânciobele au dispărut, rămânând doar lanţurile. „La o săptămână au luat scrânciobele. Vin ăştia mai mari şi strică tot. Dăm telefoane la Poliţie, dar cred că s-au săturat şi ei de noi“, spune Petru Puşcaşu (64 de ani), locatar. În Parcul Guliver, situaţia este alta, motiv pentru care şi ieşenii din cartierele periferice preferă să-şi aducă copiii şi nepoţii aici pentru a se juca.

„În parcul de la mine din Alexandru au mai rămas doar câteva scrânciobe pe care se bat toţi copiii. Astea din centru sunt frumoase, spre deosebire de cele de cartier, care parcă sunt ţarcuri pentru căţei“, a spus şi Vasile Butnaru (57 de ani) care şi-a adus nepotul, pe Robert (8 ani) să se bucure de aparatele şi scrânciobele mult mai arătoase din centrul oraşului.

Prea puţini poliţişti, prea multe parcuri
Reprezentanţii Primăriei spun că se face tot posibilul pentru ca spaţiile de joacă destinate celor mici să fie într-o stare cât mai bună. „Avem un buget destinat întreţinerii lor, dar care nu mai este atât de mare ca în anii precedenţi. Vom face tot posibilul ca anul acesta parcurile să fie inventariate, controlate şi să se intervină acolo unde este nevoie. Din perspectiva asigurării pazei, am fost loviţi de un act normativ care a dus la înjumătăţirea efectivelor Poliţiei Locale“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

În cursul anului 2010, Poliţia Locală a dat nu mai puţin de 739 de sancţiuni, iar de la începutul acestui an, 247 au fost date celor care nu au respectat regulamentul din spaţiile de joacă. „Cele mai multe amenzi au fost date în parcurile din Centru, Independenţei, Nicolina şi Socola, pentru consumul de alcool, mutarea mobilierului sau utilizarea acestuia de către persoane peste 14 ani. Din păcate, numărul poliţiştilor locali care ies la stradă zilnic este infim în comparaţie cu cel al spaţiilor de joacă pentru copii“, a explicat şi Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite