Bugetul Municipiului Iaşi pe 2010, în dezbatere publică
0În acest an, edilii estimează că vor dispune de un buget general de aproape 820 de milioane de lei, cu 17% mai puţin decât anul trecut
Şefii municipalităţii au prezentat proiectul de buget pentru acest an, iar estimările sunt cu mult mai reduse decât anul trecut. „Sunt sume tăiate din multe zone", a afirmat Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului. Pentru că şefii Primăriei au cheltuit aproape tot creditul de 200 de milioane de lei luat de la Dexia, în proiectul de buget pe 2010, care vizează creditele exterene, au mai rămas de cheltuit doar 13,9 milioane de lei. Din acestea 4,3 milioane fiind de la Dexia, iar diferenţa reprezintă fonduri de la BERD pentru refacerea şinei de tramvai. Ultimii bani din împrumut vor fi alocaţi pentru asfaltări şi modernizarea şinei de tramvai.
Firimituri din fondurile europene
Directorii Primăriei au estimat sume infime şi la capitolul fonduri externe nerambursabile. Pracric, în acest an, edilii vor să atragă din bani europeneni doar 40 de milioane de lei, respectiv, contribuţia Primăriei fiind de 13,5 milioane de lei. Deşi se laudă de mai bine de un an că pregătesc opt proiecte pe care vor să le depună pentru a atrage fonduri europene nerambursabile de 111 milioane de euro, şefii municipalităţii s-au ferit să includă în proiectul de buget aceşti bani. Pe de altă parte, bugetul local pe acest an este estimat la 629 de milioane de lei, iar cele mai mari venituri, de peste 475 milioane de lei ar trebui încasate din taxe şi impozite.
La cheltuielile estimate pe acest an, cele mai mici sume au fost repartizate, ca şi anul trecut, pentru sănătate, doar 8,4 milioane de lei, faţă de 34 de milioane alocate prin proiectul de buget la capitolul „cultură, recreere şi religie". Pe de altă parte, din bugetul local, în 2010 ar trebui achitate dobânzi la împrumuturi de aproape 33 de milioane de lei, iar pentru rambursări de credite s-au alocat peste 40 de milioane de lei.
Pentru investiţii sunt estimate pe 2010 în jur de 105 milioane de lei. Din aceştia, s-au direcţionat pentru lucrări în continuare la asfaltări şi amenajarea de trotuare peste 46 de milioane de lei. Sume importante sunt repartizate în acest an pentru iluminatul public, 10 milioane de lei, iar în pasajul de la Hala Centrală se vor mai „îngropa" 5 milioane de lei.
Bani publici vor fi alocaţi şi în acest an pentru lucrările la clădirea din spatele Primăriei de pe strada Agatha Bârsescu, aproape 900 de mii de lei, dar şi 100 de mii pentru expertiză şi proiecte de extindere la tribunele de la stadionul Emil Alexandrescu. Alţi 500 de mii de lei vor fi alocaţi pentru continuarea lucrărilor la fântâna arteziană din Piaţa Voievozilor.
Ieşenii pot trimite, timp de două săptămâni, propuneri şi sugestii legate de modul în care ar trebui cheltuit bugetul de criză din acest an.
Bugetul general al Municipiului
- Bugetul local - 629 milioane de lei
- Bugetul creditelor externe - 13,9 milioane de lei
- Bugetul fondurilor externe nerambursabile - 13,5 milioane de lei
- Bugetul centralizat al instituţiilor publice - 110 milioane de lei
- Bugetul de venituri în afara celui local - 54 de milioane de lei