Iasi: Maria Bolotă este prima moaşă cu diplomă din Iaşi (Portret)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin mâinile ei au trecut peste 100 de vieţi, iar ambiţia şi dorinţa de a se perfecţiona au transformat-o dintr-o asistentă medicală în prima moaşă licenţiată.

Pe vremuri, acolo unde auzeai un ţipăt de nou-născut se afla şi o moaşă, văzută drept „buricul satului“ mai ales acolo unde lipsea medicul sau asistenta. În zilele noastre, când aud de moaşe, mulţi se gândesc la acele vremuri, când femeile năşteau pe câmp sau, în cel mai bun caz, în pat, acasă. Numai că moaşa din secolul XXI este înainte de toate şcolită pe băncile unei facultăţi, iar o ieşeancă încearcă să schimbe percepţia oamenilor asupra acestei profesii prin propriul exemplu.


Naştere îndrumată telefonic


Maria Bolotă face parte din prima generaţie de moaşe licenţiate din Iaşi. A pornit pe drumul medicinei în urmă cu trei decenii, mai precis în 1975, când, după terminarea liceului, a dat examen la Şcoala Postliceală Sanitară, la secţia de Obstetrică-Ginecologie. A terminat cu 10, dar pentru că nu avea domiciliul stabil în Iaşi, nu a avut acces la un post în oraş, aşa că a trebuit să se mulţumească cu unul la ţară.


„Aveam 20 de ani când am fost repartizată în comuna Movileni. Nu am să uit niciodată momentul în care, atunci când am ajuns, doamna de la dispensar mi-a spus: «Uite, vine moaşa noastră!», iar eu m-am supărat pentru că pe atunci eram asistentă de obstetrică. M-am simţit jignită, pentru că moaşa era considerată o persoană neinstruită“, povesteşte Maria Bolotă. Trei ani a stat la Movileni, timp în care a asistat naşterile şi s-a împărţit între vizitele la domiciliul lehuzelor şi îngrijirea bebeluşilor.


Tot aici s-a confruntat cu primul ei caz dificil. „Era o pacientă în contracţii şi nu aveam dreptul să o reţin la dispensar. Pe de altă parte, nici nu mai era timp să ajungă la maternitate. Am ajutat-o să nască, ţinând tot timpul legătura cu medicul de pe ambulanţă“, adaugă ieşeanca. Până când a ajuns salvarea, moaşa a reuşit să salveze atât mama, cât şi nou-născutul, o fetiţă de aproximativ trei kilograme.


Şefă de promoţie la 51 de ani


După trei ani, a ajuns la Spitalul „C. I. Parhon“, unde a lucrat în Serviciul de Obstetrică-Ginecologie, şi tot aici s-a specializat în planning familial. Apoi, odată cu desfiinţarea maternităţii de acolo, a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă“.
În tot acest timp, numărul copiilor pe care i-a ajutat să vină pe lume a depăşit 100. „Nu mai ştiu exact câţi sunt, cred că peste 100, dar nici nu contează. Important este atunci când vezi mama că-l alăptează pe cel mic, iar mulţumirea din ochii ei nu se compară cu nimic“, crede moaşa.

La 47 de ani, când mulţi se gândesc la pensie, Maria Bolotă a decis să se întoarcă pe băncile şcolii. S-a înscris la Facultatea de Medicină Generală a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, specializarea Moaşe, fiind motivată şi de faptul că a făcut parte din echipa care a lucrat la proiectul de reglementare a profesiei la nivel european. „Fata mea tocmai terminase Medicina, iar eu o începeam. Familia a fost tot timpul alături de mine, iar fiică-mea mi-a fost de mare ajutor, pentru că am studiat după cursurile ei“, precizează moaşa.


Decizia ei a stârnit discuţii în rândul colegelor de serviciu, care nu înţelegeau de ce un asistent medical vrea să devină moaşă. Comentariile nu au oprit-o din drum, iar după patru ani petrecuţi între serviciu, casă şi facultate a terminat şefă de promoţie. În plus, a terminat şi un master de management sanitar, biostatică şi bioinformatică medicală. „A fost greu, dar dacă-ţi doreşti ceva nu ai cum să nu reuşeşti. Însă cine nu are ce să dăruiască nu are ce căuta în această profesie“, încheie Maria Bolotă.

întrebări şi răspunsuri
Care este diferenţa între asistenta de obstetrică şi moaşă?
Moaşa are studii superioare şi, potrivit statutului, are dreptul să desfăşoare activitate autonomă. Poate urmări gravida pe durata sarcinii, poate face ecografii, poate asista singură naşterea, atât în unităţi sanitare, cât şi-n cabinete private. 

Cum vă petreceţi timpul liber?
Sunt mai tot timpul în priză, dar când găsesc câteva momente libere stau în faţa laptopului, ca să mai pregătesc un curs. De asemenea, când am timp liber, dau o fugă la casa părintească, pentru a mă recrea.

ce-i place
Mariei Bolotă îi place să călătorească şi să participe la cursuri de perfecţionare. De altfel, funcţiile pe care le ocupă în diverse organizaţii au purtat-o în multe locuri, atât în ţară, cât şi-n străinătate. „Ultimele ieşiri «afară» au fost la Budapesta şi Salonic. Îmi place, de asemenea, să împărtăşesc din experienţa mea şi celorlalţi şi vreau să las în urma mea lucruri de calitate“, susţine moaşa.

ce nu-i place
Chiar dacă meseria o cere, ieşeanca nu se simte deloc bine atunci când trebuie să facă mai multe lucruri în acelaşi timp.
„Nu-mi place când muncesc şi mi se aduc reproşuri neîntemeiate“, spune Maria Bolotă.

profil
născut. 5 august 1956, Podu Iloaiei.
studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi, Facultatea de Medicină Generală, specializarea Moaşe.
familie. Căsătorită, are două fete.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite