Bolnavii de hepatită au renunţat la marşul de pe străzile Iaşiului. Împart doar pliante UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de persoane care suferă de hepatita B sau C organizează în această seară, în intervalul orar 17.00-19.00, un marş pe arterele principale din oraş. Scopul defilării a fost prevenirea acestei boli prin îndemnarea ieşenilor să-şi facă analizele. În prezent, la Iaşi doar 173 de bolnavi beneficiază de tratament, şi de patru ori mai mulţi se află pe lista de aşteptare.

Ora 18.30 Marşul a fost anulat din cauza lipsei de participanţi. Reprezentanţii APAH-RO, filiala Iaşi, împart însă pliante informative la cortul instalat în faţa Cinematografului Victoria.

Ora 16.00 Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitei sărbătorită pe 28 iulie este marcată la Iaşi de un marş al bolnavilor pe traseul IŞJ Iaşi-Spitalul de Boli Infecţioase-Spitalul de Gastroenterologic-Piaţa Unirii-Primăria Iaşi-Prefectura Iaşi-Palatul Culturii.

50 de persoane vor purta bannere cu sloganul „Testează-te! Nu ai de unde să ştii că nu ai!". „Hepatita este o boală oarbă şi mută, nu are simptomatologie. Scopul acestui marş este prevenirea hepatitei. Oamenii trebuie să înţeleagă că această boală o descoperi în fază terminală, când ai ciroză, şi de aceea este mai bine să-ţi faci analizele din timp", spune Galia Eremia, reprezentantul APAH-RO, filiala Iaşi.

Iaşiul, fruntaş pe ţară la bolnavii de hepatită, codaş la tratament

Cu această ocazie au fost scoase la iveală şi date sumbre pentru judeţul Iaşi. Numărul ieşenilor care suferă de hepatita B sau C depăşeşte media pe ţară. Aşa se face că de tratament beneficiază doar 173 de persoane, în timp ce alte 500 se află pe lista de aşteptare. „În România este un procent destul de semnificativ, hepatita B este pentru 3-5% din populaţie şi hepatita C pentru în jur de 3%. Din surse neoficiale, procentul este mult mai mare. Judeţul Iaşi este fruntea, îmi pare rău să o spunem, dar prevalenţa hepatitei în judeţul Iaşi este mult mai mare decât media pe ţară", spune Galia Eremia.

Baloane în memoria victimelor hepatitei

Tot astăzi, în faţa Cinematografului Republica a fost amplasat un cort unde studenţii de la Medicină şi medicii specialişti oferă trecătorilor interesaţi informaţii despre bolile hepatice. Nu au fost uitate nici victimele făcute de această boală. „În faţa cortului lansăm baloane albastre în memoria celor răpuşi de hepatită“, mai spune Eremia.

Analizele pentru depistarea infecţiei cu hepatita B costă 35-40 de lei, iar cele pentru diagnosticarea hepatitei C sunt cuprinse între 40 şi 65 de lei. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite