Bolile de inimă, ucigaşul numărul unu al ieşenilor. Vezi ce trebuie să faci ca să previi afecţiunile cardiovasculare (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că 1 din 4 adulţi are colesterolul crescut şi jumătate din populaţie este hipertensivă. Factorii de risc sunt fumatul, sedentarismul, obezitatea, stresul şi consumul excesiv de dulciuri, grăsimi animale şi sare. Bărbaţii sunt mai predispuşi la aceste boli după vârsta de 45 de ani, iar femeile în jurul vârstei de 55 de ani. Astăzi s-a dat startul campaniei „SOS Cardio" care propune prevenţia bolilor cardio

Specialiştii trag un semnal de alarmă şi anunţă că bolile cardiovasculare fac tot mai multe victime în rândul populaţiei, depăşind cancerul sau bolile respiratorii.

Reprezentanţii Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi anunţă că instituţia este luată cu asalt de locuitorii din Moldova. „Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi este punctul fierbinte al Moldovei. Pacienţii cu boli acute, boli grave cardiovasculare drenează către această instituţie.  Este bine pentru Moldova că există o asemenea instituţie, dar trebuie să ne gândim că este singura pentru această zonă care e populată până la 4,5-5 milioane de locuitori, ceea ce este total discordant cu ceea ce este în restul ţării. Adresabilitatea la acest Institut este foarte mare",spune Cătălina Arsenescu, şef Clinică de Cardiologie Iaşi.

Salvare pentru cardiaci! Patru defibrilatoare vor fi montate în Iaşi

Ceea ce este îngrijorător este că bolile la inimă s-au extins şi în rândul persoanelor tinere. „În urmă cu 10-20 de ani a face o lucrare patologică pe persoanele tinere era ceva innovator. La ora actual s-a schimbat raportul. Ne trezim că avem infarct la vârsta de 27 de ani, 30 de ani pentru sunt factori de risc multipli, pentru că nu sunt depistaţi în timp util şi soluţiile terapeutice nu sunt prompte", mai spune doctorul Cătălina Arsenescu.

MEDICII SUSŢIN CĂ INSTITUTUL DIN IAŞI ESTE ARHIPLIN

30 de minute de mişcare pe zi

Fumatul, obezitatea, stresul, sedentarsimul şi alimentaţia necorespunzătoare încurajează apariţia bolilor cardiovasculare. Medicii recomandă însă controlul medical periodic.

CAMPANIE PENTRU PREVENIREA BOLILOR CARDIOVASCULARE

„Sunt alte persoane care au avut în familie părinţi sau bunici cu boli cardiovasculare. Stresul este un factor de risc din păcate care poate fi greu influenţat pentru că este un stres familial, profesional care e foarte greu de schimbat. Tratamentul poate fi mişcarea câte jumătate oră în fiecare zi, reducerea consumului de sare. E nevoie de un control periodic, măcar o dată pe an la persoanele care nu au o boală constituită şi un control periodic în funcţie de boală la recomandarea medicului specialist", spune Florin Mitu, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite