Risc de accidente grave în centrul oraşului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii care trec prin Piaţa Unirii riscă să se trezească cu moloz în cap
Ieşenii care trec prin Piaţa Unirii riscă să se trezească cu moloz în cap

Sătui să aştepte vreun ajutor din partea autorităţilor locale şi centrale, ieşenii care locuiesc în clădirile degradate din centrul oraşului au decis să repare faţadele imobilelor pe banii lor.

Cu iarna la uşă şi pereţii dezgoliţi de tencuială, zeci de familii au fost de acord să pună bani pentru reabilitarea blocurilor din centrul Iaşiului, mai ales că unele faţade, din cauza degradării tencuielii, sunt adevărate pericole pentru cei care trec prin zonă.

Preşedinţii de asociaţie au preferat să ducă muncă de lămurire cu locatarii pentru a strânge banii necesari, decât să se trezească buni de plată în cazul în care o bucată din tencuială desprinsă de pe pereţi ar băga în spital vreun trecător.

image

Daţi click pe imagini pentru o fotogalerie cu clădirile de pe care riscă să cadă tencuiala, aflate chiar în centrul oraşului

Fiecare repară după posibilităţi
„Cei de la Primărie ne-au spus iniţial că ne dau bani pentru reabilitare, apoi au spus că nu mai au. De un an ne chinuim cu această problemă. Acum două luni însă, am decis să plătim lucrările din banii noştri. Aici în bloc sunt vreo 90 de familii. Este o tragedie. Sunt oameni care au o pensie de numai 500 de lei. Trebuia să fim ajutaţi de cei de la Guvern şi Primărie, dar acum dăm noi toţi banii“, a spus Laurenţia Ursu, preşedinte al Asociaţiei de Proprietari de la Blocul nr. 6, din Piaţa Unirii.

Romiţa Şalariu, preşedinta Asociaţiei de Proprietari de la Blocul nr. 2 din aceeaşi zonă, spune că în luna mai a acestui an ar fi trebuit să înceapă lucrările de reabilitare la bloc dar pentru că nu a existat finanţare s-a decis ca fiecare să-şi facă reparaţiile în funcţie de posibilităţile financiare. „Tot greul a căzut pe umerii locatarilor. Oamenii de aici sunt binevoitori să-şi facă. Vă daţi seama că dacă s-ar fi întâmplat vreun accident din cauza tencuielii care se putea desprinde, eu plăteam“, a spus îngrijorată ieşeanca. La începutul acestui an, două femei au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce o bucată de tencuială de pe faţada blocului din staţia de tramvai din Piaţa Unirii s-a desprins.

Potrivit directorul tehnic Mihai Chirica, din cadrul Primăriei Iaşi, blocurile din Piaţa Unirii au fost trecute cu prioritate în proiectul de reabilitare a clădirilor din oraş dar Ministerul Dezvoltării nu a furnizat banii necesari. „A fost notificat Ministerul Dezvoltării dar nu am primit niciun ban. Îi rog pe locatari să ţină cont de proiectele autorizate pentru a primi certificatele energetice în baza cărora pot beneficia de anularea impozitelor pe o perioadă de timp“, a precizat directorul tehnic al Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite