Iaşi: Bloc cuprins de flăcări de la o şarpantă prea aglomerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Bloc cuprins de flăcări de la o şarpantă prea aglomerată
Iaşi: Bloc cuprins de flăcări de la o şarpantă prea aglomerată

Pentru stingerea focului a fost nevoie de trei autospeciale şi de autoscara de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Firma de construcţii vinovată   a fost amendată.

Locatarii din blocul 606 de pe strada Clopotari au trăit clipe de coşmar aseară. Cu toţii au crezut că le vor lua foc apartamentele, cel puţin cele de la ultimul etaj. „Eu eram în sufragerie şi lucram la calculator. Iniţial, când am simţit miros de  fum, am crezut că e de la cablurile din cameră. Abia când am ieşit la geam la balcon a strigat o vecină la mine că arde şarpanta“, a spus Cristina Mateciuc, locatară.

Ea şi-a amintit că foarte greu a reuşit să adune o parte din actele importante din casă şi să iasă afară. „M-am panicat pentru că se vedea fumul gros, care era de pe acoperiş. Am închis repede geamurile, iar soţul a oprit gazul, după care am ieşit pe scări“, şi-a adus aminte femeia.

Autoutilitara cu scară a ajuns mai târziu 
Pompierii au venit la incendiul anunţat de locatari cu o autoutilitară care nu este dotată şi cu scară pentru intervenţii la înălţime. „Stăteau şi se uitau sus cum arde acoperişul. Dacă ar fi intervenit la timp, poate că nu mai ardea şi şarpanta mea şi nici nu mai aveam probleme. Am pierdut în foc toate actele firmei pe ultimii zece ani“, a susţinut Cristina Mateciuc. Astăzi dimineaţă, o echipă de la firma care a provocat incendiul era deja la faţa locului şi făcea lucrări de reparaţii în apartamentul afectat de incendiu.

În urma cercetărilor făcute la faţa locului, pompierii au stabilit că vinovaţi de incendiu
sunt lucrătorii societăţii Quality Company SRL, care au făcut lucrări de izolare la acoperiş fără să respecte măsurile PSI. „Firma în cauză va fi amendată cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei pentru neluarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la efectuarea lucrărilor cu foc deschis“, a declarat Dan Marciuc, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi. El a precizat că sacii cu hârtii şi covoarele depozitate în şarpantă au favorizat producerea incendiului.

Când au intervenit pompierii

Locatarii imobilului de pe strada Clopotari au văzut fum ieşind din şarpantă la ora 18.10, dar au stat liniştiţi în casă. Primul apel la serviciul de urgenţă 112 a fost făcut la ora 18.30, după 20 de minute. La faţa locului au sosit autospecialele de la Detaşamentul 2 Pompieri, înainte de ora 18.40. Stingerea incendiului a durat peste două ore. Singura autospecială dotată cu scară este la Detaşamentul 1 Copou, iar în general este folosită pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, nu pentru stingerea incendiilor. Reprezentanţii ISU Iaşi susţin că la blocurile cu patru etaje intervenţia are loc pe scări.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite