Revoluţie în transportul public din Iaşi: automate de bilete şi călătorii plătite prin SMS FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii care se deplasează cu mijloacele de transport în comun vor putea achiziţiona de astăzi biletele nu de la tonete, ci direct din automate.

UPDATE Ora 13.00 Noile automatele instalate în zece staţii de transport public sunt prevăzute cu un monitor touchscreen, dipozitive pentru a introduce monezile, cartea de credit şi bancnotele, o tastatură pentru introducerea codului PIN şi un buzunar de colectare a biletelor şi a restului.

image

Instrucţiunile de utilizare ale automatelor sunt destul de simple: călătorul RATP alege tipul de bilet dorit, cu o călătorie sau două, precum şi numărul de bilete. La fiecare selecţie, aparatul afişează lista cu bilete, precum şi totalul de plată. Ieşenii au posibilitatea să elimine biletele dacă s-au răzgândit, să selecteze opţiunile „Detalii“, „Ajutor“, „Anulare“ sau „Reîncepere“. Atunci când s-au decis, călătorii pot alege modalitatea de plată, numerar sau card, pot introduce monezile, numerarul sau cardul, după care îşi ridică biletele şi restul.

„Automatele sunt uşor manevrabile. Le-am avut în teste destul timp pentur că a trebuit să încheiem un protocol cu o bancă. Pot fi folosite toate tipurile de card, ceea ce este o premieră naţională. După ce vomi ntegra toate automatele, vor fi funcţionale şi abonamentele la automate. În funcţie de numărul de utilizatori, vom extinde şi în alte locaţii automatele“, a spus Maricel Ghercă, directorul RATP.

Noile automate care costă peste 10.000 de euro bucata nu eliberează şi abonamente. Până la sfârşitul lunii, vor fi montate şi celelalte 9 automate în staţii şi abia atunci ieşenii îşi pot achiziţiona şi abonamente. Controlorii trebuie să se doteze până atunci cu cititoare de coduri de bare pentru a verifica dacă aceste abonamente, emise mai întâi pe hârtie securizată şi apoi pe hârtie cu hologramă, sunt valide.

Şefii RATP vor introduce în câteva săptămâni şi posibilitatea achiziţiei biletelor prin SMS. Călătorii pot să-şi comande călătoriile printr-un mesaj telefonic, la un număr care va fi stabilit în perioada următoare. Ieşenii primesc un mesaj de confirmare, cu un cod de înregistrate, pe baza căruia pot folosi mijloacele de transport în comun. 

Automate de bilete, instalate în staţiile de transport public din Iaşi

Oficialii Primărieivor inaugura astăzi automatele cumpărate din bani europeni. Primul care a fost instalat se află în staţia din Piaţa Unirii şi va fi dat în funcţiune de astăzi, 3 mai. Celelalte nouă automate vor fi instalate în următoarele staţii:

Tudor Vladimirescu - sens spre Bucşinescu

Tg.Cucu -  sens spre Elena Doam

Universitate - sens spre Fundaţie

Independenţei - sens spre Tg.Cucu

Gară - sens spre Podul de Piatră

Podul Roş - sens spre Moldova Mall

Moldova Mall - sens spre Podu Roş

Dr.Savini - sens spre Piaţa Chirilă

Frigorifer - sens spre Podu Roş

Edilii au achiziţionat 10 astfel de aparate cu fonduri europene din proiectul Archimedes, care are ca scop modernizarea transportului public în Iaşi. Firma Arobs Transilvania Software va aduce aparatele, care costă 476.200 de lei.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite