Bijuterie pe şine, veche de un secol, restaurată la Iaşi (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tramvai folosit de bogătaşii din Potsdam pentru plimbări va fi refăcut în cele mai mici detalii. O mână de oameni de la Regia Autonomă  de Transport Public îi va reda vagonului, până în aprilia, strălucirea de odinioară.

Când vorbeşte de vagonul din Potsdam, restauratorul Dorian Geba (63 de ani) se entuziasmează ca un copil în preajma unei jucării foarte dragi: „Cred că este testul nostru de maturitate ca restauratori. Este al 14 vagon pe care îl refacem, aici, în atelierul Regiei Autonome de Tranport Public din Iaşi".

Construit în anul 1900şi pus în circulaţie un an mai târziu, tramvaiul a fost trimis la Iaşi la dorinţa Ministerului Culturii din Germania, pentru ca meşterii de aici să-i redea într-un timp record imaginea din vremurile când bogătaşii nemţi ieşeau cu el la promenadă.


image

Sistemul de boghiuri şi scheletul au fost făcute în Austria şi au ajuns la Iaşi în noiembrie anul trecut. Echipa condusă de Dorian Geba, formată din 11 oameni cu zeci de ani de experienţă în domeniu, trebuie să termine lucrarea până la începutul lunii aprilie.

Lemn de mahon şi foiţă din aur

Şeful atelierului spune că lucrarea este deosebită întrucât fiecare detaliu contează. De la picturile de pe plafon, realizate cu vopseluri făcute manual şi culori atent selectate, până la holşuruburile din bronz ale căror crestături au fost aliniate cu grijp, vor fi verificate la sânge de experţii germani.

image

„Pictura a durat o lună de zile. Partea de proiectare a fost destul de dificilă pentru că lucrarea a fost realizată după nişte fotografii de epocă destul de neclare primite din Germania. Vopseau a fost făcută manual după reţete vechi pentru a corespunde standardelor", explică pictorul Ilie Petraş (62 de ani).

Misiunea echipei este cu atât mai dificilă, cu cât  majoritatea operaţiunilor trebuie realizate cu ajutorul utilajelor care se foloseau pentru construirea tramvaielor acum o sută de ani.
„Restaurarea se realizează cu utilaje originale şi tehnologie tradiţională a anului când au fost realizate vagoanele. Inclusiv instalaţia de ridicare a lor este din acea vreme. Am folosit lemn de mahon şi pin roşu, iar scheletul este din stejar", spune Dorian Geba.

Ilie Patraş a folosit metode tradiţionale pentru realizarea picturii interioare:

image

Anumite porţiuni din pereţii vagonului vor fi acoperite cu lincrustă, un material obţinut din parf de lemn şi răşină. „Aşa ceva mai întâlneşti doar pe la marile hoteluri de lux din străinătate", spune încântat ieşeanul.

La final, pe unul din pereţii exteriori, va fi realizată stema Germaniei, la care pictorul Ilie Petraş va folosi foiţă din aur. Odată ce vagonul va părăsi atelierul, meşterii se vor apuca de celelalte şapte vagoane care aşteaptă să fie restaurate.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite