Baze sportive la ţară mai dotate decât cele din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce va fi inaugurat, stadionul de la Prisăcani va putea găzdui meciuri internaţionale de rugby la nivel de juniori.

Ideea construirii unei baze sportive noi în comuna Prisăcani a prins contur în urmă cu doi ani, aici contând ambiţia primarului Constantin Chirilă, fost rugbist de performanţă. „Este vorba despre un proiect integrat, în care este prevăzută construcţia unei baze sportive, opt kilometri de canalizare, construcţia de trotuare cu pavele şi o staţie de epurare a apei. Valoarea lucrărilor este de 2,5 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile“, explică Constantin Chirilă, primarul din Prisăcani.

Meciuri de fotbal şi rugby
În ceea ce priveşte baza sportivă din localitate, aceasta este alcătuită dintr-un stadion cu dimensiunile de 100x50 metri şi 500 de locuri capacitatea tribunelor. La acesta se adaugă un teren de tenis, unul de baschet şi altul de handbal şi volei, toate construite pe bitum. Nu în ultimul rând, lângă terenuri sunt construite vestiare şi duşuri. Stadionul este destinat jocurilor de rugby, respectiv pentru clubul sportiv Pilierul Prisăcani, şi fotbal, respectiv AS Prutul Prisăcani. Fotbaliştii au câştigat deja de două ori campionatul în Liga 5, dar nu pot promova în eşalonul superior din cauza lipsei fondurilor. În ceea ce priveşte stadionul, acesta va fi gata să găzduiască competiţii când gazonul va fi finalizat.

„Sperăm ca stadionul să fie inaugurat de Zilele Comunei, pe 7-9 noiembrie. Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, a vizitat deja baza şi au fost deja discuţii pentru ca Prisăcaniul să găzduiască meciuri internaţionale de juniori“, precizează primarul comunei Prisăcani.

Primul meci de rugby, confundat cu o bătaie
Petre Florescu şi Petru Petrişor, antrenorii clubului Pilierul Prisăcani îşi aduc aminte ce impact a avut apariţia bazei sportive asupra localnicilor. „Înainte era un teren sportiv aici, dar pe care mai mult păşteau vacile. Când am terminat de amenajat baza, ne-am pus să jucăm un meci de rugby pe acest teren“, rememorează Petre Florescu.

Din întâmplare, preotul satului a trecut pe lângă bază chiar în timpul meciului. Puţină lume din sat ştia că omul bisericii era fost rugbist şi au rămas surprinşi când  l-au văzut pe preot intrând în grămadă. Petru Petrişor a povestit reacţia sătenilor: „Se uitau babele cu mâna la gură şi întrebau când se termină bătaia asta“.

Stadion întreţinut de Primărie

Şi oraşul Târgu Frumos are în dotare facilităţi sportive care pot face faţă unui nivel competiţional superior celui în care activează momentan cluburile sportive. Stadionul include teren de fotbal, pistă de alergare, tribune cu o capacitate de 2.400 de locuri, vestiare, duşuri şi anexe. „Baza sportivă este aici încă de dinainte de Revoluţie, dar de la an la an a cunoscut îmbunătăţiri. Costurile de întreţinere nu sunt mari pentru că de îngrijirea bazei se ocupă angajaţii Primăriei. Pe stadion joacă cei de la Viitorul Târgu Frumos, în Liga 4, pentru că acestea sunt posibilităţile financiare de moment“, spune Gheorghe Tătaru, primarul din Târgu Frumos.

Sport la oraş printre mărăcini şi bălegar

Viitorul fotbalului ieşean nu se prezintă în condiţii bune dacă luăm în calcul condiţiile în care se pregătesc majoritatea juniorilor din oraş. Baza de antrenament „Abator“ din cartierul Aviaţiei este locul unde se pregătesc tinerii fotbalişti de la cluburi ca CSMS Iaşi, Liceul cu Program Sportiv, Noua Generaţie, Luceafărul, precum şi cele private.

Pe lângă antrenamente, stadionul „Tineretului“ mai găzduieşte săptămânal patru jocuri de fotbal şi unul de rugby. Condiţiile, însă, lasă mult de dorit. Deseori antrenorii le strigă juniorilor să se ducă la stână după  ce aceştia trag un şut peste poartă. Această remarcă nu este o dojană, ci o indicaţie, căci dincolo de poartă se află o stână în toată regula, iar mirosul de la animale este greu de suportat.

Pe lângă stadionul „Tineretului“, baza „Abator“ mai are în dotare un teren de zgură, care este mai mult acoperit de mărăcini. Mai deţine şi un spaţiu mai mic de antrenament, dar pe acesta se poate juca mai mult iarna din cauza terenului mlăştinos.
Primăria amână reparaţiile

Baza „Abator“ se află în subordinea Primăriei Iaşi. Fondurile pentru o reabilitere, care este absolut necesară, sunt amânate de la an la an. În 2010, autorităţile locale au alocat 2 milioane de lei pentru reparaţii la bază, dar acestea au fost anulate pe motiv că a intervenit criza. Reprezentanţii municipalităţii nu au indicat premize mai bune nici pentru anul în curs, precizând că nu există fonduri pentru baza „Abator“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite