Studenţii moldoveni votează la Iaşi „pentru derusificarea Basarabiei“ (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii aşteaptă să intre la vot
Tinerii aşteaptă să intre la vot

Sute de tineri din Republica Moldova care studiază sau lucrează în judeţele din nord-estul României votează la Iaşi în cadrul alegerilor parlamentare.

La Consulatul Republicii Moldova de la Iaşi s-au strâns duminică dimineaţă sute de basarabeni. Mulţi au venit cu autocarele din judeţele Neamţ şi Suceava. Marjoritatea tineri, votanţii au ţinut să participe la alegerile în urma cărora se vor decide noii parlamentari ai ţării.

Basarabenii şi-au sacrificat o zi liberă şi au înfruntat frigul ca să decidă pentru viitorul ţării lor. „Nu avem încă un preşedinte, iar situaţia este una critică. Sperăm ca astăzi să schimbăm lucrurile cât de cât. Votăm pentru derusificarea Barabiei“, a explicat Maria Plăcintă, de 19 ani, studentă la Suceava.

Şi ceilalţi votanţi militează pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. „Este nevoie de o schimbare la toate nivelurile, atât socio-politic, cât şi cultural“, a spus Tiberiu Prepeliţă, în vârstă de 19 ani, student la Suceava.

Aflaţi la studii în România, tinerii basarabeni doresc să revină acasă, însă recunosc că acest lucru este cam greu în contextul actual. „Până la urmă, casa este casă, dar este foarte greu să te întorci acum, mai ales dacă lucrurile nu se schimbă. Condiţiile de trai sunt foarte grele şi până nu de mult oamenii nu aveau libertatea exprimării“, a spus Petru Puşcaş, student în anul I la Iaşi

image

Petru Puşcaş s-a trezit de dimineaţă pentru a vota la Consulatul Moldovei de la Iaşi

„Este greu de spus dacă acum am avea un viitor în Basarabia, însă trebuie să luăm exemplul tinerilor care au rămas acasă şi rezistă în contextul politico-social din ţară. În primul rând trebuie să trecem de criza politică în care ne aflăm“, a adăugat Olga (foto jos), studentă la Suceava.

image

Chiar dacă trăiesc departe de ţară, tinerii basarabeni ştiu care este situaţia de peste Prut şi ce anume ar trebui să se schimbe. „Reforme în justiţie pentru că este la pământ, economia este subdezvoltată, importăm prea mult iar exporturile merg numai în spaţiul CSI. Pe scurt, mai toate sferele societăţii trebuiesc supuse unei schimbări", a spus Ludmila Gamurari (foto jos), studentă la Suceava.

image

Vom reveni cu amănunte

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite