Bărbatul de care tragediile se ţin lanţ. Vrea să-şi vândă un rinichi în Iaşi ca să scape de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin (stânga), într-o discuţie cu reporterul „Adevărul“
Cătălin (stânga), într-o discuţie cu reporterul „Adevărul“

Un vasluian a ales să-şi vândă un rinichi pentru a scăpa de datorii. După ce i-au murit părinţii, a rămas fără serviciu şi acum riscă să fie evacuat. Are 31 de ani şi o poveste demnă de film. Cătălin e din Vaslui şi până nu demult trăia o viaţă obişnuită.

A terminat cursurile unei şcoli profesionale şi, imediat după ce a ieşit de pe băncile şcolii, a lucrat pe la diferite restaurante şi a avut ocazia să fure meserie de la bucătari renumiţi. Era un tânăr fericit, care acum a ajuns în pragul disperării. E şomer şi, din cauza datoriilor la bancă, riscă să rămână şi fără locuinţă.

Şi-a pierdut părinţii

Ghinionul a făcut ca în urmă cu doi ani, tatăl lui Cătălin să moară într-un accident rutier. Era la volanul maşinii cumpărate cu bani de la bancă. „Greşeala tatălui meu a fost aceea că nu mai avea asigurare. Îi expirase cu câteva zile înainte. A vrut să meargă la ţară, gândindu-se că nu i se va întâmpla nimic. Din păcate, soarta nu l-a iertat şi l-am pierdut", povesteşte Cătălin cu lacrimi în ochi. Tatăl lui Cătălin a plătit aproximativ un an din credit, iar după deces mama sa a continuat să achite ratele. Nu a apucat să plătească decât două luni. Din cauza durerii, nu a mai avut putere să lupte cu viaţa şi a murit şi ea în urma unui infarct. Lui Cătălin i-au rămas datorii de peste 7.000 de euro, bani pe care acum este obligat să-i plătească.

„De atunci, totul a rămas pe umerii mei. M-am descurcat o perioadă, cât timp am avut serviciu. Am fost dat în şomaj şi, de mai bine de un an şi jumătate, nu am mai avut posibilitate să achit acele rate. Nu găsesc nimic de lucru, deşi merg săptămânal la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. M-am prezentat şi la interviuri, însă m-am săturat de aceeaşi placă: «Vă contactăm noi!»", mai spune vasluianul.

„Mai bine muncesc printre străini"

În urmă cu două săptămâni, Cătălin a fost somat să achite creditul, altfel va fi executat silit, ceea ce înseamnă că-şi poate pierde apartamentul rămas de la părinţi. A ajuns să fie atât de disperat, încât a decis să-şi vândă un rinichi contra sumei de 11.000 de euro. El speră că va reuşi să obţină aceşti bani pentru a scăpa de acel credit, iar cu puţinul care îi va rămâne îşi doreşte să îşi încerce norocul în străinătate.

„Prefer să stau departe de oraşul natal, de prieteni, de rude, decât să ajung pe drumuri. Mai bine muncesc printre străini, dar măcar nu mor de foame", a mai spus Cătălin. Aşa l-au găsit reporterii „Adevărul". Postase un anunţ la Mica publicitate: „Donez rinichi perfect sănătos. Nu beau. Nu fumez." „Eu aş vrea vreo 11.000 de euro", a spus Cătălin la telefon. După negocieri, a acceptat să-şi vândă rinichiul cu 1.000 de euro mai puţin. „Sunt din Vaslui, dar nu vreau ca aici să se afle. Pot veni în Iaşi să facem analize. Eu am grupa de sânge A2", a spus bărbatul.

Cu banii însă era extrem de precaut. „Putem merge la notar să facem un act. Ştiu că e ilegal ceea ce fac, dar am nevoie de bani. O să deschidem un cont şi-mi puneţi banii acolo. Nu vreau eu să pun mâna pe bani", a precizat tânărul.

Ficat şi rinichi la liber pe internet

Multe persoane sunt dispuse să renunţe la un rinichi pentru sume cuprinse între 8.000 şi 20.000 de euro. De asemenea, unii oameni anunţă că-şi vând un lob de ficat cu 15.000-25.000 de euro. Legea 95 din 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, prevede însă că prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană de la donatorul în viaţă se face dacă persoana este majoră, are capacitate de exerciţiu deplină şi îşi dă consimţământul scris.

De asemenea, donatorul şi primitorul trebuie să semneze un act legalizat prin care declară că donarea se face în scop umanitar, are caracter altruist şi nu se obţine un folos material. Fapta persoanei care donează organe, ţesuturi sau celule de origine umană pentru a obţine bani se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 5 ani. Procurorii susţin că vorbim de trafic de organe doar atunci când „donarea" are loc efectiv.

"Traficul de organe este prevăzut de lege ca o componentă a traficului de persoane. Constituie infracţiune doar când se consumă."
Daniel Horodniceanu
procuror DIICOT

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite