Iaşi: Bani la saltea pentru căldura de la iarnă
0
Ieşenii vor scoate din buzunare sute de lei pentru agentul termic din această iarnă
În funcţie de mai mulţi factori, pentru confortul termic în cea mai friguroasă lună a sezonului rece, familiile care locuiesc în apartamente cu trei camere vor achita şi 300 de lei.
Apropierea sezonului rece cu facturile la utilităţi care se dublează îi înspăimântă pe ieşeni. Reprezentanţii CET Iaşi susţin că dacă iarna aceasta se vor înregistra temperaturi asemănătoare cu cele de anul trecut costurile la încălzire nu vor varia foarte mult.
„Gigacaloria achitată de populaţie nu s-a majorat, rămânând la 175 de lei. Estimările noastre pentru iarnă la factura de căldură variază în funcţie de mai mulţi factori“, a explica Neculai Parasc, purtătorul de cuvânt al CET Iaşi. Factura pentru căldura furnizată în perioada noiembrie-martie va fi influenţată de suprafaţa proprietăţii, temperaturile externe şi din apartament, dar şi gradul de izolare termică. Contează în facturarea agentului termic şi dacă există montate repartitoare de costuri.
Facturi mari în ianuarie
Potrivit estimărilor CET, pentru cea mai friguroasă lună de iarnă, ianuarie, ieşenii ar putea scoate din buzunare între 120 şi 165 de lei pentru un apartament cu o cameră, în timp ce pentru un spaţiu identic, în noiembrie, se vor achita aproximativ 80 de lei.
Proprietarii unui apartament cu două camere vor cheltui pentru căldură în ianuarie de la 160 la 220 de lei, iar luna viitoare, pentru acelaşi spaţiu, 100 de lei. Ieşenii care locuiesc la trei camere vor achita la căldură pentru aceeaşi lună de la 210 la 286 de lei, iar în noiembrie factura la căldură ar putea ajunge şi la 130 de lei. Pentru fiecare cameră în plus, factura creşte cu până la 35%.
Cărbunele este pe drum
În depozitele CET nu există cărbune suficient pentru a asigura căldura în sezonul rece. În octombrie, s-a semant un contract cu firma elveţiană Vitol, care trebuia să aducă până pe 1 noiembrie 70.000 de tone de cărbune din Africa de Sud, dar combustibilul întârzie. „Pe 5-6 noiembrie este posibil să ajungă cărbunele în port şi de acolo să putem aduce la Iaşi cât avem nevoie“, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului.
În acest moment, CET furnizează căldură doar noaptea asociaţiilor de proprietari care au făcut solicitări însă agentul termic nu poate fi asigurat întregului oraş din cauza presiunii la gaz.
Firma Vitol a participat şi în vară la licitaţie, dar a fost descalificată. La acea dată, s-au semnat două contracte cu firmele Iuganord Grup şi TransNafta însă furnizorii nu au mai adus cărbunele din cauza situaţiei financiare a CET.
Citeşte şi: