Bancă de ţesuturi şi celule umane la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Depozitul va funcţiona din noiembrie, iar medicii din Capitala Moldovei vor putea face şi transplanturi de os, piele şi mucoasă bucală. Specialiştii sunt în aşteptarea unei legislaţii care să prevadă costurile şi condiţiile pentru astfel de transplanturi.

 La Iaşi va funcţiona din luna noiembrie prima bancă de ţesuturi şi celule din Moldova. Astfel, medicii vor putea preleva pentru transplanturi os, piele şi mucoasă bucală de la bolnavi de cancer, sinucigaşi sau persoane sănătoase care au suferit accidente de circulaţie şi anevrisme cerebrale. „Anumite ţesuturi se pot folosi de la persoane aflate în plină sănătate până la cele care au suferit accidente vasculare. În cazul pielii, aceasta poate fi luată de la un pacient care a suferit un infarct şi poate fi folosită în cazul unui ars“, explică doctorul Camelia Bogdănici, directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“ şi medic oftalmolog în echipa de prelevare a Centrului Regional de Transplant.

„Când e vorba de os, poate fi luat de la un pacient cronic, care are accident cerebral. Poate fi luat ţesut de la persoane care au suferit un accident de circulaţie, care s-au sinucis“, a precizat Bogdănici. Intervenţiile vor porni de la 1.000  de euro, cum este cazul transplanturilor de cornee, şi vor ajunge până la 5.000 de euro, în cazul celor de os, unde este nevoie de mai multe proteze. Cel mai probabil, cheltuielile vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Aşteptăm să se facă o legislaţie cu privire la banca de ţesuturi. Fiind ceva în premieră pentru România nu sunt încă lămurite toate aspectele. Poate se va face o decontare specială de CAS pentru că în legislaţia actuală nu este prevăzut aşa ceva“, mai spune doctorul Băgdănici.

Module în locul serei

Specialiştii au decis amenajarea băncii în sistem modular. Primele din cele 52 de module care vor alcătui clădirea urmează să ajungă la Iaşi la sfârşitul acestei luni. „Zilele acestea ni s-a transmis de la Ministerul Sănătăţii să ne hotărâm cum vrem să fie amenajată banca, respectiv fie într-o clădire deja existentă, fie în sistem modular. Am transmis deja că alegem cea de-a doua variantă“, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“, care va coordona banca de ţesuturi umane.

Aceasta va avea 25 de salariaţi, va fi amenajată pe 400 de metri pătraţi, unde au funcţionat serele unităţii medicale, şi se va afla în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite