Bahluiul e navigabil doar în visul edililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza lipsei coşurilor de gunoi, Bahluiul e acoperit de mormane de mizerie
Din cauza lipsei coşurilor de gunoi, Bahluiul e acoperit de mormane de mizerie

În timp ce autorităţile visează să-i plimbe pe ieşeni cu barca pe râu, apa e plină de gunoaie, iar pe maluri cresc oi şi câini. De la intrarea şi până la ieşirea din oraş, pe malul apei nu este montat nici măcar un coş de gunoi. Chiar şi aşa, autorităţile promit că în scurt timp va fi o reţea de internet wireless în zonă.

O plimbare pe marginea cursului de apă te lasă în câteva minute fără respiraţie. Şefii Consiliului Judeţean Iaşi, susţinuţi de mai marii de la Ministerele Telecomunicaţiilor, Mediu şi Turism promit că în câţiva ani vor face din albia râului un loc turistic.

În proiect au scris lucruri mari: bărcuţe pentru plimbat pe apă sau spaţii de agrement. Primul pas al lor se leagă însă de o dotare-şoc: în maxim trei luni şefii de la Ministerul Telecomunicaţiilor vor aduce internet wireless pe tot şesul râului, prin proiectul „Bahluiul e-navigabil“.

Cu oile pe şes

Visul autorităţilor este spulberat însă de realitate. Chiar la intrarea Bahluiului în Iaşi, prin cartierul Dacia, turme de oi şi capre se adapă direct din râu. „Ce internet, dom’le? Eu cresc animale pe aici“, spune Ionel, un cioban care-şi mâna dimineaţă oile pe şes. La câţiva paşi de el, mormane de gunoaie, sticle, hârtii şi pungi „colorează“ decorul de vis din planurile aleşilor.

Printre mizerii câţiva pescari amatori îşi încercau norocul să prindă peşti-momeală. „Nu prea ai cum să găseşti altceva în Bahlui decât nişte peştişori amărâţi. Ni se prind undiţeţe şi plasele în gunoaiele din apă“, spune dezamăgit Mihai Toma, unul dintre pescarii care se afla astăzi pe malul apei.

Au început cu finalul proiectului

De partea cealaltă, autorităţile centrale şi cele judeţene au semnat în urmă cu câteva zile un pact pentru amenajarea Bahluiului. Edilii nu sunt la prima încercare de a reface malurile surpate ale râului, însă toate promisiunile lor au rămas doar pe hârtie.

De data asta, oficialii anunţă din nou cu surle şi trâmbiţe regularizarea albiei râului şi amenajarea unei zone de agremenent. „Proiectul de reabilitare a râului va avea o componentă suplimentară. Ministerul Comunicaţiilor a decis susţinerea proiectului «Bahluiul e-navigabil» care vizează ca, între Podul de Piatră şi Tudor Vladimirescu, să fie amplasate mai multe hotspoturi de-a lungul râului“, a anunţat Dan Cârlan, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului. Cele 10 hotspoturi ar urma să vină de Ministerul Comunicaţiilor până la mijlocul anului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite