Bac: trişorii nu renunţă la copiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 280 de elevi au fost eliminaţi  de la a doua probă a examenului de maturitate. Totalul trişorilor excluşi din Bac în acest an este record istoric: peste 500, după primele două probe ale examenului. Anul trecut, la proba de română au fost scoşi din sală 105 elevi, iar la matematică alţi 67.

Doar într-un liceu din Hunedoara au fost scoşi din sală peste 100 de elevi, aproape toată şcoala. Vineri urmează proba la alegere a profilului. Candidaţii s-au confruntat ieri cu proba obligatorie la matematică sau istorie, în funcţie de profilul liceului. Subiectele de la matematică au fost împărţite în trei categorii, dintre care una cu un grad mai mare de dificultate. Dacă absolvenţii care au susţinut proba la istorie şi varianta mai lejeră a examenului la matematică au ieşit cu zâmbetul pe buze, cei de la mate-info au avut emoţii la ultimul subiect.

La istorie, elevii au primit trei texte din surse istorice pentru care trebuia să răspundă la 6-7 întrebări. La ultimul subiect, candidaţii au avut de redactat un eseu despre statul român modern şi relaţiile internaţionale din secolul al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Primul candidat care a ieşit din sală de la Liceul „Gheoghe Lazăr" din Bucureşti a spus că examenul la istorie a fost uşor. Nici cei care au susţinut proba mai uşoară de matematică nu s-au plâns de dificultatea subiectelor: funcţii, fracţii, matrice.

În schimb, candidaţii care au absolvit mate-info s-au lăsat aşteptaţi, dând emoţii şi mai mari părinţilor care îi aşteptau afară. „A fost binişor. Ultimul punct de la subiectul III a fost greu", spunea primul elev ieşit din sala de examen. Colegii lui nici nu au ieşit până nu s-a scurs tot timpul acordat pentru rezolvarea subiectelor. „Subiectele au fost de o dificultate medie. Un copil fără prea mult talent poate să ia lejer nota 7. Pentru un 8 trebuie să muncească mai mult, iar 10 nu se ia foarte uşor. Dar subiectele au fost potrivite pentru acest tip de examen. Acest sport naţional, copiatul, le-a produs copiilor o inhibiţie în a gândi de unii singuri", explică Radu Gologan, preşedintele Societăţii Matematice. Mâine, elevii vor susţine ultimul examen scris, proba la alegere a profilului şi specializării, iar primele rezultate ale Bac-ului urmează să fie afişate pe 3 iulie.

Fraude în masă

La Hunedoara, aproape un liceu întreg va trebui să repete Bacalureatul în sesiunea din toamna lui 2012 după ce 111 candidaţi din 159 ar fi fost prinşi copiind. Elevii Grupului Agricol „Alexandru Borza" din oraşul Geoagiu aveau, potrivit inspectorilor şcolari, fiţuici care cuprindeau rezolvările tuturor subiectelor de matematică, sub foile de examen. Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, frauda a fost decoperită în urma unui control neanunţat, care a avut la bază sesizări făcute pe Linia Verde destinată Bacalaureatului, dar şi un fax trimis direct la minister. „Am fost informaţi că la centrul din Geoagiu au avut loc nereguli încă de la prima probă scrisă, cea de luni", a declarat inspectorul Alexandru Lăutaru. „Când am intrat în prima sală, le-am spus candidaţilor să se ridice în picioare şi să nu atingă nimic de pe masă. Toţi aveau fiţuici. I-am întrebat dacă au ceva de spus în apărarea lor şi nu a comentat niciunul nimic. Toate lucrările au fost anulate", a precizat Cătălin Pîslaru, inspector general în Ministerul Educaţiei.

Părinţi revoltaţi

Părinţii unora dintre elevii eliminaţi din examen susţin în schimb că în plasa autorităţilor ar fi picat şi copii nevinovaţi. „Băiatul meu nu a copiat nimic. La el în sală au fost trei elevi cu probleme, însă i‑au dat afară pe toţi. Trebuia să îi elimine doar pe cei trei, nu tot liceul" e revoltat unul dintre părinţi, Cornel Caraşcă. Şi vicepreşedintele comisiei de examen susţine că nu s-a procedat corect. "Într-o sală de 24 de persoane s-au găsit şase elevi cu fiţuici. Controlul a fost parţial, iar acest lucru se poate vedea pe camere. La Inspectorat nu există decât 12 fiţuici, deşi din examen au fost daţi afară 111 elevi", a spus Claudiu Voina, vicepreşedintele comisiei de examen din Geoagiu.

"Am fost informaţi că la Geoagiu au avut loc nereguli încă de la prima probă scrisă, cea de luni.''
Alexandru Lăutaru inspector şcolar

Rugăciuni şi fiţuici pe Facebook

Legătura dintre Biserică, Facebook şi Bacalaureat a fost făcută de părintele Daniel Stoicescu (foto), din Ploieşti, sub forma unor posturi cu zile de rugăciune, pentru cei aflaţi în examene. El a deschis, pe pagina personală de Facebook o sesiune de „zile de rugăciune pentru cei aflaţi în examene" şi a făcut apel la candidaţi, la rudele acestora şi la enoriaşii săi, să îi fie alături. Postările sale au adunat deja numeroase comentarii, precum şi mulţumiri din partea unor utilizatori care au trecut cu bine de primele probe ale examenului.  „Luni, după prima probă, părinţii mi-au dat mai multe bileţele în care cereau ajutor pentru următoarele examene. M-am decis să le cer enoriaşilor mei să le fie alături. Aşa a venit ideea zilelor de rugăciune pentru cei aflaţi în examene şi posturi cu rugăciuni specifice", ne-a mai spus părintele Daniel Stoicescu.

La Iaşi, elevii s-au folosit de aceeaşi reţea de socializare pentru a-şi comanda fiţuici. Dumitriţa, o elevă de 19 ani, care tocmai a terminat Liceul Teoretic „Garabet Ibrăileanu", mărturiseşte că a vrut să-şi ascundă în bluză mini-culegerea cu formule de calcul cumpărată pe Facebook. „Am dat pe ea 10 lei, iar dacă luai mai multe primeai reducere. Este de dimensiuni mici şi o poţi ascunde. Are exact ce trebuie pentru că este realizată după materia pe care o studiezi pe parcursul celor patru ani de liceu", spune Dumitriţa. Ea spune că şi-a luat astfel de culegeri pentru toate probele scrise, dar până la urmă, n-a avut curaj să intre cu ele în sală.

Chitanţă transformată în fiţuică

Inventivitatea celor care au încercat să copieze la acest Bacalaureat a fost mult peste ce s-a mai întâlnit până în acest an. Un absolvent de liceu de la Grupul Şcolar Forestier din Câmpeni, judeţul Alba, a fost exclus de la proba a doua a Bacalaureatului după ce a fost surprins cu o fiţuică. Tânărul şi-a scris informaţiile pe chitanţa primită în schimbul plăţii taxei de intrare la examen. Absolvenţii de liceu restanţieri plătesc o taxă de 225 de lei, dacă au susţinut de cel puţin două ori examenele şi nu au fost admişi. În total, în Alba, patru tineri au fost excluşi ieri din examene. Potrivit noii Legi a educaţiei, toţi candidaţii prinşi încercând să fraudeze Bacalaureatul nu mai pot susţine examenele în următoarele două sesiuni. În cea de a treia, ei sunt obligaţi să reia toate testările, chiar dacă înainte să fie prinşi trecuseră de probe. Dorin Ţimonea

Candidată meditată de fii

image

Silvia Bordeianu (40 ani, foto), din comuna băcăuană Buhoci, trece în aceste zile prin mari emoţii. Femeia a terminat Grupul Şcolar Agricol din Hemeiuşi la seral şi acum îşi dă Bac-ul. „Iniţial am terminat zece clase. În 1987, am fost la Bucureşti şi am dat examen la Mecanică fină, am intrat cu 9.20, dar din cauza unor probleme de familie a trebuit să renunţ la studii şi m-am angajat la Staţia de Cercetare Legumicolă Bacău", povesteşte ea. Femeia s-a reînscris la liceu acum 3 ani, în acelaşi timp cu cei doi copii ai săi. Tot ei au şi făcut meditaţii cu ea. Cu serviciu dimineaţa, iar după program  - cursuri, multe luni a muncit zilnic câte 12 ore continuu. „Când am început examenele, simţeam că mă prăbuşesc de oboseală. Ziua mergeam la plantat flori în oraş, iar seara învăţam până târziu. Nu am vrut să renunţ", mai spune femeia. Ea speră ca la finele acestei săptămâni să promoveze Bacalaureatul. ; Geta Panaite

Rugăciune în loc de eseu

Un candidat din Alba a scris pe foaia de examen la Română o rugăciune, în locul eseului cerut. El le-a scris profesorilor că nu s-a pregătit suficient pentru acest examen, că nu ştie ce să scrie şi că speră ca Dumnezeu să le lumineze mintea şi să-i dea notă de trecere.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite