Iaşi: Zeci de profesori au renunţat la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele didactice caută soluţii pe ultima sută de metri ca să se retragă de la examenele naţionale care încep de mâine

În replică, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi spun că nu vor fi probleme în urma retragerii celor nemulţumiţi de plăţile stabilite de Ministerul Educaţiei.

O parte dintre dascălii ieşeni s-au decis să nu participe la Bacalaureat, cu o zi înainte de prima probă a  examenului. Ei au luat această decizie după ce Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării a stabilit sume foarte mici pentru cadrele didactice care participă la BAC.
„Ar trebui că profesorii să dea o palmă guvernanţilor şi să nu meargă la Bacalaureat. Eu nu le-am spus să nu meargă, fiecare decide ce va face”, a spus foarte hotărât profesorul Gheorghe Izvoranu, preşedinte USLIP.

Sume reduse la jumătate

Un profesor supraveghetor va încasa anul acesta 25 de lei pe zi, faţă de 65 de lei pe zi cât a fost anul trecut. Dascălul care va evalua la proba orală primeşte în 2009 doar 2 lei pentru fiecare candidat, faţă de 4,7 lei cât a fost anul trecut.  Suma este impozabilă „Este prima  dată când nu voi merge la Bacalaureat pentru că tarifele stabilite sunt nişte firimituri. Dacă anul trecut am primit ca membru în Comisia de Evaluare 380 de lei, acum aş fi primit doar jumătate”, a precizat Violeta Amariei, profesor şi preşedintele sindicatului FSLI Iaşi.

Unii părinţi nu sunt alături de cadrele didactice nemulţumite. „Nu cred că este bine ce fac domnii profesori pentru că tezele ar putea fi notate incorect”, a declarat Liliana Mina, părinte. Doar absolvenţii sunt indiferenţi. „Important este să dăm examenele şi să fim notaţi corect. Presupun că până la urmă situaţia dumnealor se va rezolva”, a spus Ionuţ Trofin, candidat la BAC.

O parte dintre profesorii care au primit deja decizia de numire pentru proba orală la Limba şi literatură română sunt decişi să nu participe la examen. Locul lor va fi ocupat de cadrele didactice înscrise pe listele suplimentare.
Seryl Talpalaru, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, susţine că nu vor fi probleme deoarece pe liste sunt înscrise mai multe cadre didactice decât necesarul. Anul acesta dau
BAC-ul 7.547 de absolvenţi ieşeni.

Primele probele
 
22 - 23 iunie 2009 - Limba şi literatura română - proba orală;
23 - 24 iunie 2009 - Limba şi literatura maternă-proba orală;
24 - 25 iunie 2009 - Limba şi literatura modernă-proba orală.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite