Avocaţii „gratuiţi“, ocoliţi de moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii spun că o explicaţie pentru dezinteresul manifestat faţă de această facilitate ar fi lipsa de informare a persoanelor sărace care deschid procese.

 Asistenţa juridică gratuită nu a reuşit să stârnească interesul locuitorilor din regiunea de nord-est a ţării, deşi unii ajung să-şi vândă toate bunurile pentru a plăti onorariul unui avocat. Cei mai încântaţi de această facilitate au fost sucevenii. 20 dintre ei au reuşit să-şi rezolve problemele la Tribunal fără să scoată vreun leu din buzunar.


„Oamenii nu cunosc încă reglementările ordonanţei  51/2008 şi faptul că unii dintre ei pot fi scutiţi de la plata unor cheltuieli. În plus, beneficiază şi de o apărare mai bună“, a spus Doru Bunduc, preşedintele Tribunalului Suceava.


Cererile puţine, bucuria avocaţilor ieşeni


Dezinteresul faţă de ajutorul public judiciar a picat ca o mănuşă pentru avocaţii ieşeni. De câteva luni, Ministerul Justiţiei nu a mai alocat fonduri destinate acestui tip de serviciu. „De anul trecut şi până acum au fost 14 solicitări în acest sens. Faptul că au fost atât de puţine ne-a ajutat pentru că şi aşa unii avocaţi au trebuit să dea asistenţă juridică, chiar dacă n-au mai primit bani apoi de la Minister“, a spus Carmen Bernic, fost decan al Baroului Iaşi.

Printre codaşii Moldovei la cereri de asistenţă juridică gratuită se numără botoşănenii şi nemţenii. Doar zece persoane din Botoşani au ştiut să ceară judecătorilor să le acorde asistenţă gratuită, în timp ce la Neamţ doar trei persoane s-au judecat fără să-şi mai plătească avocatul.


Ce este ajutorul public judiciar


Potrivit OUG 51/2008, ajutorul public gratuit se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurari sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale. Pentru obţinerea lui, împricinatul trebuie să facă o cerere la instanţă. De acest ajutor poate beneficia orice persoană care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice, pentru apărarea unui drept sau interes legitim. Valoarea ajutorului public judiciar acordat de stat nu trebuie să depăşească în decursul unui an suma maximă echivalentă cu 12 salarii minime brute pe economie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite