Avion de la jumătatea secolului trecut, la Palatul Culturii din Iaşi (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul de tip YAK-17 de la Palatul Culturii din Iași
Avionul de tip YAK-17 de la Palatul Culturii din Iași

Aparatul de tip Yakolev YAK-17 se află momentan în posesia Muzeului de Ştiinţa şi Tehnică „Ştefan Procopiu" din cadrul complexului de muzee al Palatului Culturii şi va fi trimis la restaurare.

Acest tip de avion de tip turboreactor a fost construit după 1947 de către ruşii de la Yakolev pentru a-i pregătii pe piloţii de luptă. În cele din urmă, au fost realizate 150 de unităţi.

image

Specificaţii:

Lungime: 8,78 metri

Anvergura aripilor: 9.20 metri

Viteză maximă: 750 km/oră

Autonomie: 717 km

Greutate: 2.430 de kilograme

Greutate plin: 3.323 kilograme

Armament: două mitraliere NS-23 de calibru 23 milimetri.

Avion de luptă la Facultatea de Mecanică din Iaşi

Dați click pe pozele de mai sus pentru a vedea un alt avion de luptă al armatei române parcat lângă Facultatea de Mecanică de la Iași

În Romania, forţele aeriene au fost dotate cu acest tip de avion începând cu 1949, continuând până în 1958 cu alte tipuri până la YAK-23. Avionul de la Palatul Culturii din Iaşi a fost transferat de la UM Caransebeş în anul 1961.

„Palatul Culturii va fi consolitat şi restaurat, iar Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii va avea o nouă tematică,în care avionul YAK-17, restaurat, va fi un punct de atractie.  Aparatura de bord şi motorul turboreactor sunt de asemenea în colecţia muzeului, foarte bine conservate, şi vor echipa avionul, astfel că, în finalul restaurării, acesta va fi complet", a explicat Lenuţa Chiriţa, şef Muzeu Ştiinţa şi Tehnică „Ştefan Procopiu".

Avionul de tip IAK 17 de la Palatul Culturii din Iași
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite