Autoturisme tunate pentru contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii legii caută locaşurile special construite pentru a ascunde ţigările de contrabandă
Oamenii legii caută locaşurile special construite pentru a ascunde ţigările de contrabandă

Inventivitatea preparatorilor de maşini pentru transporturile ilegale de ţigări nu cunoaşte limite

Tuningul pentru contrabandă s-a perfecţionat, iar „tainicurile“, cum sunt numite ascunzătorile pentru tutun peste Prut, au devenit din ce în ce mai dificil de depistat de către vameşi şi poliţiştii de frontieră.


Preţurile pentru astfel de operaţiuni s-au diversificat, spun surse din rândul poliţiştilor de frontieră, acestea variind între 500 şi 1.500 de euro. Oamenii legii spun că, în urmă cu aproximativ cinci ani, locul preferat de contrabandişti pentru ascunderea mărfii era rezervorul autoturismelor.


Modifică maşinile


„Între anii 2006-2007, ţigările erau ascunse în rezervor. Cartuşele erau introduse într-o pungă care se vida. Era scoasă pompa, puse pachetele, apoi se înfileta la loc. Pentru a nu putea fi desfăcută uşor, buşoanele erau date cu nisip şi motorină. Apoi a venit rândul instalaţiilor de GPL să fie modificate. Erau compartimentate astfel încât 10 la sută rămânea gaz, restul erau ţigări“, povesteşte un poliţist de frontieră. Când ascunzătorile din rezervoarele de combustibil nu au mai fost eficiente, ţigările au început să fie ascunse în banchete, vasele de expansiune sau filtrele de aer ale maşinilor.

Basarabenii au ascuns ţigările în spaţii improvizate


Din 2010, meşterii de peste Prut au trecut la modificarea structurii autoturismului. „Am găsit ţigări în podele duble, spoilere modificate, şi, de regulă, în locurile unde se ajunge foarte greu. Însă, dacă îţi place să priveşti o maşină şi cunoşti foarte bine cum este ea construită din fabrică, nu se poate să nu-ţi dai seama că ceva este în neregulă“, mai spune poliţistul de frontieră. 


Şuruburi ruginite cât ai clipi


Pentru ca tainicul să fie reuşit, preparatorii folosesc tot felul de trucuri. Unul dintre ele ar fi pulverizarea şuruburilor folosite cu un spray special care provoacă ruginirea acestuia foarte repede. „De la ei şi până la noi, şurubul arată ca şi cum ar fi fost în locul respectiv de nu ştiu câţi ani“, mai spune omul legii. O altă şmecherie pe care o folosesc contrabandiştii este achiziţionarea mai multor maşini la care se fac modificări pentru ascunderea ţigărilor. După aceea, una dintre ele pleacă spre România cu ascunzătoarea goală. Dacă tainicul nu este descoperit, o urmează şi celelalte.


Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Iaşi, peste 90.000 de pachete cu ţigări au fost confiscate în primele opt luni ale anului. „Faptele ilegale pe linia contrabandei, fraudelor vamale şi evaziunii fiscale au în general acelaşi caracter şi mod de manifestare: introducerea în ţară de produse peste limitele vamale admise, ascunse în spaţii special amenajate în autovehicule sau disimulate în bunurile transportate“, a precizat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite