Au făcut maşina care merge cu ulei de porumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceeni ieşeni au intrat în concurs cu automobilul-melc („Snail Car“)
Liceeni ieşeni au intrat în concurs cu automobilul-melc („Snail Car“)

Prototipul, numit de creatori „Snail Car“, a fost prezentat ieri într-un concurs de idei trăsnite organizat pe o platformă Microsoft.  

Tinerii înscrişi în competiţia organizată în cinci oraşe din ţară s-au gândit la mijloace de transport ecologice, economice şi eficiente. Pornind de la necesităţi, elevii înscrişi în concursul Skills@Work Challenge au căutat ca maşinile imaginate de ei să îndeplinească şi alte nevoi ale omului modern. Astfel, tinerii au propus inovaţii legate de materiale, dotări şi combustibilul pe care îl va folosi autoturismul viitorului.


„Am gândit o maşină de familie, spaţioasă cu multiple facilităţi şi care foloseşte un nou tip de carburant, uleiul de porumb. Am ales acest combustibil pentru că în România se cultivă foarte mult porumb“, a explicat Anamaria Dănilă, elevă care reprezintă una dintre cele două echipe înscrise în concurs de la Şcoala Normală „Vasile Lupu“. „Snail Car“, maşina gândită de grupul din care aceasta face parte, ar trebui să fie dotată şi cu senzori de culoare, care să se schimbe în funcţie de anotimp. Cea de-a doua echipă a Şcolii Normale a vizat în proiectul pentru maşina secolului XXI dotări de ultimă oră.

Cupolă de sticlă pentru captarea energiei solare
„În proiectul «My family together everytime» am gândit o maşină construită din fibră de carbon, cu o cupolă din sticlă. Comenzile se află sub forma unor taste pe bord, iar printre dotări va avea şi un GPS, care ajută atât la orientarea rutieră, cât şi la înregistrarea condiţiilor meteo pe o rază de 50 de kilometri pentru că aceasta va funcţiona pe baza energiilor solară şi eoliană“, a detaliat Anca Postolache.


Deşi nu ştiu cât de aplicabile vor fi ideile lor, elevii susţin că implicarea lor în aceste proiecte a fost benefică pentru că i-a determinat să lucreze în echipă şi să-şi valorifice creativitatea.

Concurs pe o platformă Microsoft
La concursul Skills@Work Challenge au participat elevi din Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara. Liceele ieşene au fost reprezentate de 50 de elevi de la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi“, Şcoala „Vasile Lupu“, Liceul de Informatică, Colegiul „Dimitrie Leonida“ şi „Costache Negruzzi“. Tema de lucru a competiţiei, DigiCar, a fost lansată pe 12 februarie, iar proiectele privind maşina inteligentă au fost prezentate ieri în concurs.


„La faza locală a concursului, fiecare echipă a trebuit să-şi prezinte proiectul în patru minute“,
a afirmat Dana Chiorescu, profesor coordonator al celor două grupe de elevi de la „Vasile Lupu“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite