Iaşi: Atracţiile neştiute ale judeţului Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Atracţiile neştiute ale judeţului Iaşi
Iaşi: Atracţiile neştiute ale judeţului Iaşi

Casele memoriale şi muzeele spun de zeci de ani poveştile personalităţilor care au locuit în judeţ.

Muzeul „Mihai Eminescu", Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău, Casa memorială „Mihail Codreanu", satul Cucuteni, cramele de la Cotnari şi Casa memorială „Vasile Alecsandri" de la Mirceşti sunt doar câteva dintre obiectivele mai puţin cunoscute de moldoveni.

Muzeul Viei şi Vinului, obiectiv care este situat în oraşul Hârlău, prezintă vechile tradiţii legate de producerea vinului. Monumentul a fost ridicat în secolul al XVIII-lea de un urmaş al logofătului Tăutu şi cuprinde 10 săli tematice, care scot la lumină toate detaliile legate de producţia licorii bahice şi modul în care erau influenţate vieţile oamenilor de preţioasa băutură.

Astfel, primele trei săli ale muzeului sunt dedicate momentelor importante ale vieţii: naşterea, căsătoria şi moartea cu obiceiurile specifice, care implicau obligatoriu şi prezenţa vinului. „Foarte puţini turişti care tranzitează Iaşiul au auzit de acest monument. Mai degrabă ştiu despre cramele de la Cotnari, unde merg să viziteze cramele şi să deguste vinuri", afirmă Delia Baston, reprezentanta Centrului de Turism din Iaşi.

Ghid cu toate muzeele din Moldova

Printre vase de ceramică, ţesături şi butoaie, curioşii pot găsi şi instalaţiile folosite la tescuirea strugurilor. O altă destinaţie de weekend poate fi Casa memorială „Vasile Alecsandri" de la Mirceşti, care prezintă viaţa autorului Chiriţelor. Monumentul ridicat în 1867, după planurile poetului, se află la o distanţă de aproape patru kilometri de şoseaua Iaşi - Roman şi Roman - Suceava.

Cele mai vechi şi frumoase vase de ceramică din cultura Cucuteni sunt adăpostite tot la Mirceşti, în camerele Muzeului arheologic, care a intrat în circuitul universal la sfârşitul secolului al XIX-lea.

„Toate monumentele mai puţin cunoscute din Moldova vor fi promovate printr-un ghid care este în curs de elaborare prin proiectul european «Descriptio Moldaviae»", adaugă reprezentanta Centrului de Turism din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite