Astărăstoae, acuzat de incompatibilitate şi de fraudarea alegerilor la şefia UMF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi
Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Candidatul la funcţia de rector a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi (UMF), profesorul Ştefan Georgescu, îşi atacă contracandidatul, pe actualul rector Vasile Astărăstoae, şi-l acuză că este incompatibil pentru că deţine mai multe funcţii de conducere la stat, dar şi că intenţionează să fraudeze alegerile care vor avea loc pe 16 decembrie. La rândul său, Vasile Astărăstoae a acceptat să comentez

Profesorul Şetfan Georgescu, candidat la şefia UMF a prezentat duminică mai multe aspecte care-i ridică suspiciunea că Vasile Astărăstoae, contracandidatul său, ar putea frauda alegerile în favoarea sa.

„Nu se admit observatori ai candidaţilor decât atunci când se deschid urnele. În plus, facultăţile şi departamentele din UMF nu sunt reprezentate corect în Senat. La unele specializări există un reprezentant în Senat la 25 de salariaţi, la altele este un reprezentant la 12 persoane. Se pot strecura foarte uşor greşeli", spune profesorul Ştefan Georgescu.

Primul contracandidat al lui Astărăstoae: Chirurgul Ştefan Georgescu vrea şefia UMF

Cercetat pentru corupţie, Vasile Astărăstoae candidează pentru un nou mandat la UMF Iaşi

S-a dat start luptei pentru şefia Universităţii de Medicină din Iaşi. Actualul rector are contracandidat un chirurg de renume

Mai mult, acesta susţine că Vasile Astărăstoae se află în incompatibilitate deoarece deţine mai multe funcţii publice de conducere: director la Medicină Legală, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi şi preşedinte la Colegiul Medicilor din România. „Noi ridicăm suspiciunea unei incompatibilităţi, iar Comisia Electorală a Universităţii trebuie să ne spună dacă este aşa sau nu. Protrivit articolului 215 din Legea Educaţiei Naţionale, persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului", spune profesorul Georgescu.

La rândul său, Vasile Astărăstoae a acceptat să comenteze doar o parte din acuzaţiile care i se aduc.

„Incompatibilitatea apare nu în momentul în care candidezi, ci atunci când iei funcţia. Incompatibilitatea deci nu este un impediment pentru a candida. Am să iau o decizie cu privire la ce aleg să fac după ce câştig funcţia de rector. Văd că domnia sa a ales metoda de a spune ce fac  eu, nu ce face el, ceea ce înseamnă că eu am o poziţie bună. El atacă persoana mea, nu programul meu. Cât despre atacurile la persoana mea şi la fraudarea alegerilor nu vreau să comentez", spune rectorul Vasile Astărăstoae.

Dosarele candidaţilor la şefia UMF s-au depus în perioada 2-8 decembrie, urmând ca pe 16 decembrie să aibă loc alegerile.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite