Asistenta şpăgară din Iaşi, cercetată într-un dosar de fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenta şi soţul ei, Cristinel Rotaru, care în prezent lucrează tot la Spitalul de Boli Infecţioase, sunt cercetaţi de poliţişti după ce au falsificat semnături pe mai multe înscrisuri oficiale.

Dosarul pe numele Elenei şi al lui Cristinel Rotaru a fost deschis în cursul anului trecut, după ce o apropiată a familiei, Maria Borcea, i-a reclamat pe cei doi că i-ar fi falsificat semnătura pe mai multe fişe de împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Antrepriza Montaj, unde soţul asistentei era angajat cu atribuţii de casier.

Anchetatorii spun că ar fi suficiente probe care să susţină varianta părţii vătămate şi au început urmărirea penală împotriva celor doi soţi. „În cauză, procurorul de caz a dispus începerea urmăririi penale. Se efectuează în continuare cercetări împotriva celor două persoane. Dosarul este în lucru la Secţia 4 Poliţie“, a spus Irina Perjoiu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătorie. Potrivit unor surse apropiate anchetei, dosarul a fost deschis de poliţişti în cursul anului trecut, după ce Maria Borcea a depus plângere împotriva Elenei Rotaru şi a soţului acesteia.

Cele două familii, Borcea şi Rotaru, şi-ar fi cumpărat împreună o casă cu teren. O parte din bani, 20.000 de lei, ar fi provenit dintr-un împrumut pe care Maria Borcea l-a contractat de la (CAR) Antrepriza Montaj Iaşi în 2008. La vremea respectivă, Cristinel Rotaru lucra la CAR pe postul de contabil cu sarcină de casier şi a insistat la Consiliul Director al instituţiei pentru ca femeia să fie înscrisă ca membră.

Executaţi silit pentru a recupera banii

Plângerea ar fi fost depusă de Maria Borcea după ce relaţia dintre cele două familii s-a răcit. Femeia a susţinut în reclamaţia depusă la Poliţie că, deşi cei 20.000 de lei figurau în actele CAR că au fost ridicaţi de ea, o parte din semnăturile care apar în documente nu îi aparţin şi că actele ar fi fost semnate de Cristinel Rotaru. Oficialii CAR spun că din punctul lor de vedere nu este nici o problemă atâta timp cât ratele sunt achitate.

„Noi nu am avut lipsuri în gestiune cât a lucrat la noi. El a plecat în 2008 de la CAR. Ştiu că există o plângere împotriva lor, dar nu cunosc amănunte despre ce este vorba. Au venit cei de la Poliţie şi ne-au solicitat să le punem la dispoziţie documente, dispoziţii de plată, fişe şi aşa mai departe. Este treaba lor să stabilească dacă este vorba de vreo infracţiune“, a spus Ioan Ghineţ, preşedintele CAR Antrepriza Montaj.

Acesta a mai precizat că a fost nevoit să apeleze la executorul judecătoresc pentru recuperarea celor 20.000 de lei. „Erau restanţe la plată şi CAR a făcut executarea silită pentru recuperarea sumei“, a mai spus Ghineţ. Acesta nu este singurul dosar în care Elena Rotaru este cercetată. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal verifică informaţiile dezvăluite de săptămânalul „ADS“ potrivit cărora asistenta de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, dar şi colega ei, kinetoterapeutul Elena Leonte, cer diferite sume de bani pentru a aranja pensionări pe caz de boală sau angajări în unitatea medicală.

Procurorii fac verificări

Reporterii „ADS“ au negociat incognito cu cele două pensionarea pe caz de boală a unei mătuşi fictive, în vârstă de 42 de ani, fără niciun fel de afecţiune. Preţul avansat de angajatele unităţii medicale a fost de 1.500 de euro, singura condiţie fiind ca solicitanta să fi depăşit 25 de ani vechime în muncă.

Prezentă la „negociere“, asistenta Elena Rotaru a propus chiar ca presupusa mătuşa să plătească aceeaşi sumă şi să se angajeze ca infirmieră la spital. Discuţia a mers şi mai departe în momentul în care reporterul le-a transmis celor două angajate ale Spitalului de Boli Infecţioase că are o verişoară care a absolvit Şcoala Postliceală Sanitară. Preţul cerut pentru intermedierea angajării în unitatea medicală a fost de 2.500 de euro.
„Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media s-a dispus efectuarea unor verificări“, a spus scurt Cornelia Prisăcariu,  prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunal, fără a detalia ce anume vizează verificările

Salariu mai mic cu 10% pentru angajatele şpăgare

Asistenta Elena Rotaru şi kinetoterapeutul Elena Leonte, angajatele Spitalului de Boli Infecţioase care au fost filmate cu camera ascunsă în timp ce negociau pensionarea pe caz de boală şi angajarea unor ieşence la unitatea medicală, au fost sancţionate cu reducerea salariului de bază cu 10% pe o durată de trei luni. Decizia a fost luată de Comisia de Etică a spitalului pe motiv că cele două angajate au pătat imaginea unităţii medicale. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase consideră că această sancţiune este destul de dură.

„Măsura va fi pusă în aplicare începând cu 1 septembrie. Decizia a fost luată pe baza declaraţiilor verbale şi scrise ale angajatelor, aceasta a fost apoi prezentată Consiliului de Administraţie şi apoi mi s-a adus şi mie la cunoştinţă. Pedeapsa este penultima din cele prevăzute de Codul Muncii. Era mustrare verbală, mustrare scrisă, reducerea salariului cu 5% pe durata unei luni, cea cu 10% pentru 3 luni şi desfacerea contractului de muncă“, spune Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

În atenţia Ordinului Asistenţilor Medicali

Pe 8 septembrie, asistenta Elena Rotaru va trebui să dea explicaţii pentru imaginile surprinse de camera ascunsă şi în faţa Comisiei de Etică a Ordinului Asistenţilor Medicali. „Comisia noastră de etică a participat şi la întâlnirea de pe 30 august, iar asistenta Elena Rotaru a fost convocată pe 8 septembrie. Sancţiunea minimă riscată este mustrarea, iar cea maximă este retragerea calităţii de membru al Ordinului şi implicit a dreptului de a profesa“, spune Marius Asăndulesei, purtătorul de cuvânt al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România-Filiala Iaşi. Kinetoterapeutul Elena Leonte nu se află sub jurisdicţia Ordinului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite