Asigurare contra penelor de curent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Antohi arată cum funcţionează invenţia
Constantin Antohi arată cum funcţionează invenţia

Profesorul Constantin Antohi, din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ a pus la punct un sistem performant de stocare a energiei electrice.    

La prima vedere, aparatul lui Constantin Antohi, preşedinte al Societăţii Inventatorilor din România, pare o banală cutie metalică pusă pe un căruţ de bagaje cu roţi. În realitate, este vorba de un adevărat sistem de stocare a energiei electrice şi solare, în acumulatori ca cei de pe autoturisme. „Am cumpărat şase panouri fotovoltaice, montate pe stâlpi. Energia de acolo intră în sistemul de stocare, apoi trece prin nişte circuite specializate. În momentul în care se întrerupe furnizarea cu energie convenţională, intervine surpriza. Sistemul inovat de noi detectează automat acest lucru şi intră în funcţiune. Astfel se asigură o independenţă energetică de lungă durată“, explică profesorul ieşean.


Şi-a uimit vecinii rămaşi pe întuneric


Acesta s-a gândit şi la corpurile de iluminat din casele oamenilor, aşa că a făcut o serie de inovaţii şi la acestea. „Am conceput diferite surse de iluminare utilizând după scheme puse la punct de noi diferite scheme de leduri, pentru a asigura o iluminare maximă a spaţiilor interioare şi exterioare“, mai spune Constantin Antohi. Cadrul didactic spune că sistemele sale de iluminare şi stocare a energiei şi-au dovedit calităţile chiar la el acasă, în localitatea Cotnari. „Într-o seară s-a oprit curentul. În toate casele din zonă era întuneric, însă la mine era lumină peste tot. Oamenii se întrebau miraţi ce se întâmplă pentru că nu auzeau din curtea mea să funcţioneze vreun generator sau un alt sistem“, povesteşte amuzat ieşeanul.


Invenţie premiată cu aur


Sistemul de stocare a energiei pus la punct de inventatorul ieşean a fost premiat în nenumărate rânduri la diferite saloane de inventică. În octombrie 2009, sistemul a fost premiat cu aur la Bucureşti, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii. Profesorul ieşean a anunţat că aparatul de stocare a energiei a început să fie produs în serie, astfel încât ieşenii vor putea în cel mai scurt timp să şi-l procure. Sistemul costă aproximativ 1.600 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite