Iaşi: Tatiana Harja: Artizanul care dă viaţă sforilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De opt ani face împletituri din materiale textile, după ce şi-a petrecut o viaţă întreagă în laboratoarele de cercetare ştiinţifică

Tatiana Harja a fost înconjurată din totdeauna de fire şi fibre. A absolvit Facultatea de Industrie Uşoară de la Institutul Politehnic din Iaşi în 1975.  La scurt timp a început să lucreze ca cercetător la mai multe fabrici din industria textilă din ţară. „După ce am ieşit la pensie mi-am zis că trebuie să-mi găsesc o ocupaţie care să-mi dea satisfacţia că nu irosesc timpul“, povesteşte Tatiana Harja. A realizat primele ţesături în urmă cu opt ani, când s-a decis să transforme fibrele în obiecte decorative. Înainte de a se aşeza la masa de lucru, ieşeanca a studiat mult timp istoria împletiturilor şi modul în care nodurile au ajuns să înfrumuseţeze veşmintele şi locuinţele vechilor civilizaţii.

Mătasea şi bumbacul devin opere de artă


„Meşteşugul acesta îşi are începuturile încă din secolul al VI-lea î.Hr. Unde a existat in şi cânepă a existat şi artă. La început, doar regii erau înconjuraţi de împletituri, după care şi gospodinele au preluat modelele pe care le admirau la curţile regale“, spune artizanul de 58 de ani.
Cele mai multe colecţii realizate de meşterul ieşean sunt realizate din fire de bumbac, cânepă şi mătase, pe care le transformă în decoruri rustice pentru bucătărie, elegante pentru sufragerie şi colecţii vesele pentru sărbătoarea de Crăciun.


„Colecţia pentru sărbătorile de iarnă este formată din brăduţi împletiţi din bumbac de culoare roşie, precum şi din clopoţei şi steluţe“, adaugă Tatiana Harja. Ultimele sale lucrări „Calea rătăcită“ şi „Soarele“ îndeamnă la meditaţie. „Temele mi le aleg la întâmplare. Este de ajuns să te uiţi în jurul tău şi găseşti o mulţime de subiecte pe care să le transformi în lucrări de artă, important este să ştii să priveşti“, este de părere artistul. În timpul liber, Tatiana Harja se ocupă de copiii seropozitivi aflaţi în grija organizaţiei „Alături de Voi”, pe care-i învaţă să devină mici meşteşugari. „Este plictisitor să lucrezi singur, aşa că merg să le predau copiiilor seropozitivi. Mă ocup şi de copiii autişti şi mai lucrez cu deţinuţii de la penitenciar“, afirmă meşteşugarul.

Întrebări şi răspunsuri

Cum aţi descoperit atracţia pentru acest meşteşug?
T. H.: A venit de la sine. După ce am ieşit la pensie am studiat foarte mult istoria acestui meşteşug şi apoi am început să lucrez împletituri. În timp, am ajuns dependentă de împletituri. Nu trece o zi fără să lucrez.  

Cum li se pare elevilor tehnica pe care le-o predaţi?
T. H.: Copiilor de la „Alături de voi“ le place să împletească. Au avut chiar şi expoziţii proprii care au fost bine primite de publicul ieşean.

Profil


Născută - 28 noiembrie 1951, la Botoşani

Educaţie - Facultatea de Industrie Uşoară, Iaşi

Experienţă - 20 de ani de cercetare, opt ani de artizanat

Familie - căsătorită, are doi copii


Ce-i place
Tatiana Harja nu se lasă până nu face dintr-un ghem de sfoară un obiect de artă. Îi place să-şi îmbunătăţească stilul la fiecare lucrare şi nu se fereşte să utilizeze elemente mai greu de pus într-o singură împletitură: ceramică şi obiecte sculptate.

Ce nu-i place
Artizanului nu-i place să-şi irosească timpul şi se dedică în fiecare zi meşteşugului său, elevilor de la ONG-urile din Iaşi şi studiului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite