Iasi: Apicultura, afacere profitabilă pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Apicultura, afacere profitabilă pe timp de criză
Iasi: Apicultura, afacere profitabilă pe timp de criză

Ieşenii au luat cu asalt Asociaţia Crescătorilor de Albine în cursul acestui an. Dacă în ianuarie erau aproximativ 400 de crescători înregistraţi, numărul acestora a ajuns deja la aproape

Ieşenii au luat cu asalt Asociaţia Crescătorilor de Albine în cursul acestui an. Dacă în ianuarie erau aproximativ 400 de crescători înregistraţi, numărul acestora a ajuns deja la aproape 600. Majoritatea celor proaspăt intraţi în branşă  sunt tineri. „Probabil că afluenţa de persoane care se înregistrează la noi este datorată şi crizei, pentru că acest sector de activitate nu este chiar costisitor. Toţi cei care se apucă de apicultură trebuie, în schimb, să iubească albinele, pentru că altfel nu au ce căuta în acest sector de activitate“, a declarat Lia Magdici, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine. Ea a precizat că jumătate dintre crescătorii ieşeni au moştenit pasiunea şi familiile de la rude.

Un sfert dintre ei s-au îndrăgostit pur şi simplu de insecte, iar restul au fost determinaţi să intre în breaslă după ce au rămas fără un loc de muncă. Investiţia minimă este în maxim trei familii de albine, care ajung la 1.500 de lei. Costurile lunare ale unui crescător care deţine 50 de stupi sunt de 2.000 de lei.

Majoritatea apicultorilor predau mierea la procesatori şi în felul acesta primesc şi o subvenţie de 20 de lei la familia de albine. „Au fost foarte multe programe prin care s-au putut accesa bani de către membrii asociaţiei. Numai cine nu a vrut nu a primit fonduri europene“, a mai spus Magdici. Sprijinul financiar s-a acordat pentru tratamentele albinelor şi chiar pentru achiziţia de mătci şi roiuri la pachet şi familii de albine.


La nivel naţional, suma aprobată a fost de 1,9 milioane de euro destinate exclusiv apicultorilor. Pentru a deveni crescători de albine cu acte în regulă, cei interesaţi trebuie să se înscrie la primăria pe raza căreia au stupii, după care trebuie luaţi în evidenţa Direcţiei Sanitar Veterinare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite