Andrei Pleşu a aflat de la ieşeni ce să apară în revista „Dilema veche“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleșu, alături de ceilalți invitați la dezbatere au încântat publicul cu răspunsurile lor
Andrei Pleșu, alături de ceilalți invitați la dezbatere au încântat publicul cu răspunsurile lor

În cadrul dezbaterii „Premiile Nobel sau premiile MTV", Pleşu şi ceilalţi conducători ai revistei săptămânale de cultură au sondat preferinţele publicului în ceea ce priveşte subiectele considerate la modă în raport cu cele elitiste.

Dezbaterea de la Biblioteca Central Universitară (BCU) a fost condusă de un prezidiu alcătuit din Andrei Pleşu, membru fondator Dilema veche, Mircea Vasilescu, redactor şef al publicaţiei amintite, redactorul Marius Chivu şi Luiza Vasiliu, editor web pe site-ul revistei „Dilema veche“.

Într-o primă alocuţiune, Mircea Vasilescu a punctat tema centrală a dezbaterii, respectiv dozarea culturii elitiste cu cea populară în paginile revistei pe care o conduce. „Avem ecouri în proporţii egale din ambele părţi, unii spun că suntem elitişti şi inaccesibili, alţii spun că dacă ne ocupăm de subiecte mai trendy am devenit frivoli. Asta este povara placută pe care o ducem de atâta timp, dar uneori trebuie rediscutată“, a spus redactorul şef „Dilema veche“.

Mai citiți:

Iași: Andrei Pleșu: „Românii se plâng foarte mult, dar la o țuică"

De la discuţie nu putea să lipsească cuvântul lui Andrei Pleşu, al cărui umor fin a stârnit deseori amuzamentul publicului: „Deşi sunt acum mai mult membru ornamental în echipa de la Dilema, primesc mai toate înjurăturile pentru ce apare în revistă, în timp ce laudele se duc la Mircea Vasilescu“, a glumit Andrei Pleşu, care şi-a continuat argumentul într-o notă similară.

„Nu se poate să vrei numai icre sau numai cârnaţi de Pleşcoi. Eu spun că trebuie acceptate ambele în împrejurări diferite şi dozaje moderate", a precizat Pleşu.

Reputatul om de cultură a făcut referire şi la trecut pentru a-şi susţine argumentele. „Dacă Shakespeare este acum un reper de vârf în cultura mondială, operele sale erau gustate în urmă cu secole de popor. Orice gură-cască putea să se uite la piesele jucate pe vremuri. La fel, muzica lui Bach era ascultată în biserici. Polarizarea publicului este extremă în ziua de azi, însă cele două ipostaze, cea de elită şi cea de rând, nu erau aşa de îndepărtate în trecut“, a declarat Andrei Pleşu.

Însărcinată cu site-ul revistei Dilema veche, Luiza Vasiliu a făcut şi ea referire la întâlnirea celor două tipuri de cultură. „Dilema veche nu este un spaţiu de refugiu rezervat doar elitelor, cu un loc unde oamenii să poată citi şi să dezbată inclusiv despre lucrurile care ne preocupă zilnic“, a spus Luiza Vasiliu, al cărui punct de vedere a fost întregit şi de redactorul Marius Chivu: „Până la urmă, nu contează despre ce cultură vorbeşti, ci cum vorbeşti despre acea cultură“.

Invitat la dezbatere, profesorul Liviu Antonesei şi-a exprimat şi el un punct de vedere la obiect vizavi de acest echilibru: „Nu este o problemă să te ocupi de ambele culturi, dacă discursul este în regulile civilizate“, a spus Antonesei (foto).

Liviu Antonesei la dezbatere „Dilema veche“

Din discuţie nu au putut să lipsească exemplele concrete. „Eu mă uit la unele emisiuni ale lui Dan Diaconescu. Apare acolo o Românie incredibilă, nu ajungi să vezi asemenea tipuri în viaţa normală, trăieşti într-un ceas 20 de vieţi. Nu e rău să adormi la Diaconescu, dar nici nu prea poţi să adormi. Există o gamă diversă de reacţii pe care ţi le dă această emisiune. Dar dacă te uiţi absorbit, dacă te simţi mobilizat de ce vezi acolo şi vrei să salvezi ţara, lucrurile sunt grave. Dar mai mult de un articol în Dilema prin care să spunem că nu e frumos nu putem face“, a spus Andrei Pleşu.

Referindu-se la conţinutul revistei, Andrei Pleşu a trasat nişte linii clare: „Nu avem un discurs electoral sau de educaţie în masă. Vrem să rămânem noi înşine fără să ne pierdem atenţia la ceea ce se întâmplă în jur. Există un culoar Dilema şi  nu a fost ocupat. Nu-mi place să aud că publicul nostru ar fi unul elitist. Sunt în luptă cu cei care confundă elita cu elitismul. Elitismul este reprezentat de câţiva inşi grozavi care vor să conducă, însă elitele sunt cele care dau tonul în profesia lor şi fără ele nu merge nimic. Această bombăneală împotriva elitelor este o aberaţie, ca şi cum am fi sufocaţi de ele şi am avea nevoie de o schimbare. Parlamentul ar trebiui să fie o adunare de elite alese“, a încheiat Pleşu.

Aula de la BCU a fost plină la dezbaterea „Dilema veche“
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite