Anchetă în spitalele ieşene: medicii, acuzaţi de Casa de Sănătate că au umflat numărul cazurilor grave pentru bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi
Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi

Reprezentanţii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au cerut verificarea foilor de observaţie de la şase spitale unde există suspiciunea că s-au raportat mai multe cazuri de pacienţi intubaţi care au necesitat traheostomie şi ventilaţie mecanică mai mult de 95 de ore decât au fost în realitate.

Foile de observaţie din spitalele „Sfântul Spiridon", „C.I. Parhon", Neurochirurgie, Maternitatea „Cuza Vodă", Institutul de Boli Cardiovasculare şi UPU din Copou se află sub lupa Casei de Sănătate din Iaşi.

Asta după ce oficialii din sănătate suspectează că în aceste şase unităţi sanitare care au tratat pacienţi intubaţi au raportat mai multe cazuri de traheostomie şi ventilaţie mecanică decât au avut în realitate. Dacă ancheta confirmă bănuielile, bugetele spitalelor va fi micşorat cu 1%.

Cât dai şpagă ca să ajungi asistentă la Boli Infecţioase în Iaşi. Vezi cum negociezi o angajare VIDEO

„De la CNAS am primit 250 de foi de observaţie care au fost codificate cu o manoperă medico-chirurgicală extrem de complexă şi anume traheostomie sau protezare respiratorie mai mult de 95 de ore. Urmează să verificăm foile de observaţie să vedem dacă acest lucru este real. Din primele verificări, se pare că într-adevăr ar fi mai multe astfel de intervenţii raportate decât cele reale. Spitalele riscă sancţiune de 1% din bugetul de la Casă", spune Iulian Şerban, directorul casei de Sănătate Iaşi.

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Din spusele şefului CAS Iaşi, costul traheostomiei şi protezării respiratorii costă de trei ori mai mult decât un caz normal, care însumează 1.444 de lei.  

Reprezentaţii spitalelor spun că au trimis toate docuemtele solicitate şi aşteaptă răspunsul Casei de Sănătate.

Un spital şi o maternitate din Iaşi, lăsate fără bani de Casa de Sănătate

„În data de 8 marte am primit o adresă de la CJAS Iaşi prin care ni se solicitau un număr de foii de obervaţie în care majoritatea au avut diagnosticul insuficienţă respirtorie, dar care se încadaru în cazurile de traheostomie sau ventialaţie peste 95 de ore. Am predat pe 12 martie 148 de foi de observaţie aproape din toate secţiile spitalului, majoritatea fiind de la ORL, BMF, chirurgie plastică, cazuri cu diagnostice extrem de severe. Pe baza acestor foii se vor întocmi observaţii, iar rezultatelele şi concluziile analizelor acestor foii vor fi transmise la CNAS până la sfârşitul lunii", spune doctorul Camelia Bogdănici, directorul medical al Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite