Cercetătorii ieşeni verifică în laborator alimentele periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Constantin Leonte coordonează munca în laboratorul din Iaşi
Profesorul Constantin Leonte coordonează munca în laboratorul din Iaşi

Într-un laborator de la Universitatea de Agronomie din Iaşi, unic în Moldova, cercetătorii verifică organismele modificate genetic

Laboratorul deschis la Iaşi pentru expertizarea, certificarea şi controlul organismelor modificate genetic şi a produselor agro-alimentare obţinute din acestea este unic în zona Moldovei.

O echipă de specialişti coordonată de Constantin Leonte, decanul Facultăţii de Agricultură, verifică cu aparatură de ultimă generaţie alimentele pe care ieşenii le pun pe masă. „Aspectele legate de hrană şi alimentaţie sunt un domeniu prioritar al politicii Uniunii Europene. România trebuie să adopte standardele impuse de aceasta privind calitatea şi siguranţa alimentelor. Se doreşte să existe o permanentă monitorizare a tuturor alimentelor şi ingredientelor alimentare pe întregul traseu pe care îl parcurg de la fermă până la consumator, pentru a putea interveni în caz de necesitate“, explică specialistul Constantin Leonte.

Adevarul despre alimentele modificate genetic

Conform politicilor comunitare, în fiecare  ţară se impune organizarea şi dotarea unor laboratoare care să corespundă standardelor europene şi care să fie acreditate pentru expertizare, control şi certificare.

„Noi, în laborator, putem verifica atât organismele modificate genetic, cât şi produsele alimentare care rezultă din acestea. Investiţia este oricum una viabilă. În cazul în care sunt interzise aceste organisme vom verifica piaţa pentru existenţa acestora şi dacă nu vor fi interzise le vom analiza“, explică profesorul.

Mai bine dotaţi ca nemţii

Ca dotări, laboratorul din Agronomie este peste nivelul laboratoarelor similare din Germania, spre exemplu.

„Ca aparatură suntem peste ei. Acum trebuie să dezvoltăm resursa umană pentru lucrul cu astfel de aparate. De aceea, oamenii care lucrează acolo sunt specializaţi în Germania, Anglia, Franţa sau Spania“, explică Constantin Leonte.

Cum ne ferim de organismele modificate genetic

De altfel, profesorul este şi unul dintre susţinătorii modificării genetice. „Cum să fie riscuri dacă organismele modificate genetic există de la începutul lumii? Transformarea a avut loc permanent, doar că n-a intervenit omul. Acum are capacitatea să intervină. Modificarea ADN-ului unei plante este, în opinia mea, o tehnologie care va scăpa lumea de foame. În acest moment nimeni nu poate face aprecieri asupra sănătăţii umane. Pentru a realiza acest lucru ar trebui efectuate studii măcar asupra unei generaţii de consumatori“, susţine decanul de la Agronomie.

Specialiştii din cadrul laboratorului pot analiza, în prezent, dacă produsele care ajung în farfuriile ieşenilor sunt modificate genetic sau nu. Aceştia pot veni şi în ajutorul fermierilor care vor să ştie dacă seminţele pe care le utilizează sunt de calitate. Cu toate acestea, în prezent costul unei astfel de analize este foarte ridicat, reactivii folosiţi fiind foarte scumpi.

__________________

Istoricul plantelor modificate

Organisme modificate genetic au fost cultivate pentru prima dată în anul 1992, în China. Oficial, data recunoscută pentru cultivarea acestora în Asia este anul 1996. În Statele Unite ale Americii prima dată au fost cultivate în 1994 tomate modificate genetic. Acestea au fost plante ale căror fructe au devenit mai rezistente la transport şi păstrare cu ajutorul unei gene translatate de la un peşte din apele Mării Nordului, foarte rezistent la frig. În prezent plante cu îmbunătăţiri genetice sunt cultivate în peste 25 de state. Conform profesorului Constantin Leonte, în anul 2007 peste 70% din toate alimentele procesate în Statele Unite ale Americii conţineau ingrediente de soia modificată genetic.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite