Iaşi: Filmul lui Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", aplaudat de sute de spectatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Filmul lui Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", aplaudat de sute de spectatori
Iaşi: Filmul lui Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur", aplaudat de sute de spectatori

Aproape 900 de spectatori i-au însoţit pe cei doi la premiera ultimei producţii a celebrului regizor

Citeşte şi:

Proiecţia specială care a deschis Iaşi International Film Festivalul (IIFF), prima parte din „Amintiri din Epoca de Aur: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!“ a fost primită la Iaşi cu lacrimi: s-a râs cu lacrimi. 

La Cinema Victoria au trecut pe covorul roşu aseară sute de spectatori dornici să vadă cu ce-i mai încântă Cristian Mungiu după „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“. Primele secvenţe din film au stârnit în sală zâmbete, iar la finalul primei legende urbane se râdea cu lacrimi. „Publicul din Iaşi nu m-a dezamăgit în această seară“, a spus imediat după proiecţie Mungiu.
Pe scenă, alături de el, au urcat actorii ieşeni care interpretează rolurile principale în trei din cele patru legende urbane. Teo Corban, Călin Chirilă şi Ion Sapdaru joacă în „poveştile“ despre activistul în inspecţie, politrucul zelos şi poliţistul lacom.


Mulţumesc, tovarăşe, pentru seara asta frumoasă. Mulţumesc tovarăşului Mungiu că a reuşit să umple această sală ca pe vremea noastră, în anii ’80“, a spus actorul Teo Corban.

„Am venit din curiozitate“

Scaunele roase de vreme ale sălii de la Cinema Victoria, desprinse parcă dintr-o scenă a amintirilor de dinainte de 1989, au fost ocupate aseară de prieteni, apropiaţi, cunoscuţi ai artiştilor ieşeni, dar şi de oameni simpli care au auzit de film şi au dorit să-l urmărească.

Am venit din curiozitate. Vreau să văd ce-mi prezintă acest regizor ieşean. Că poate aminteşte şi de alte aspecte ale acelor vremuri pe care noi le-am trăit“, a spus Constantin Simion. Ieşeanul, în vârstă de 80 de ani, a fost printre primii care au cumpărat un bilet de 5 lei la filmul lui Mungiu.

În timpul proiecţiei, unele scene au făcut ca sala să vibreze la hohotele şi aplauzele spectatorilor. „E total diferit de celelalte filme ale lui Mungiu. Nu mă aşteptam să fie atât de amuzant. Prin umor l-a făcut uşor de înţeles, accesibil şi mai plăcut pentru tineri. M-a binedispus“, a spus Andreea Lupaşcu, de 19 ani. În sală, aproape de Cristian Mungiu s-au aflat la premiera filmului „Aminitiri din Epoca de Aur” şi părinţii regizorului Maria şi Ostin Mungiu.

„Filmul a părut autentic, nimic nu părea nefiresc. Un film comic”, a precizat octogenara Miruna Comănescu care a mai adăugat că se bucură că acum poate rîde de acea perioadă care nu a fost tocmai uşoară.

Acele lucruri le privim acum cu umor, dar noi am trăit toate astea. Sticlele de lapte se aliniau ca acele capace de butelii, de pe la 3.00 noaptea. Se legau cu sfoară şi se ţinea rândul“, a spus Maria Mungiu. Zâmbetul cald al mamei lui Mungiu de după prima proiecţie de la Iaşi arăta cât de mult se bucura de ceea ce a văzut.

Este un proverb: «tot cioroiul îşi laudă puiul», cum aş putea să nu fiu mândră de fiul meu. Însă, dacă aş fi văzut acest film şi nu ar fi fost făcut de el mi-ar fi plăcut în primul rând pentru că sunt sensibilă la umor”, a spus mama regizorului.

Filmul, în cinematografe

Prima parte din pelicula semnată de Cristian Mungiu, „Tovarăşi, frumoasă e viaţa!“, poate fi vizionată în cinematografele din ţară. În Iaşi poate fi urmărit la Cinema City. Următoarea parte a fimului, „Dragoste în timpul liber“, va fi difuzată după 23 octombrie. Cele şase legende urbane sunt regizate de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu, scenariul fiind semnat de ultimul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite