Iaşi: Portret/Dragoş Puia: „Am un viciu, modelismul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Portret/Dragoş Puia: „Am un viciu, modelismul“
Iaşi: Portret/Dragoş Puia: „Am un viciu, modelismul“

Brăileanul mutat la Iaşi este medic rezident. Fără legătură cu profesia, realizează de peste patru ani machete de avioane, vehicule militare şi submarine.

Unii zic că pentru a fi bun într-un domeniu trebuie să te pregăteşti din timp. Alţii vin cu probe clare: o pasiune descoperită târziu poate fi compensată cu energie şi implicare. Povestea lui Dragoş Puia este un argument concret. „Am ajuns modelist întâmplător. Acum vreo patru-cinci ani căutam pe Google poze cu modele de maşini şi am ajuns pe nişte forumuri de specialitate. Mi s-au părut interesante şi m-am gândit că aş putea să încerc şi eu“, îşi aminteşte tânărul.


Raliul Paris-Dakar a trecut prin mâinile sale


De atunci, a construit zeci de machete, de la un Bleriot XI, avion proiectat şi construit la 1908, la submarine clasa Los Angeles, care au ieşit din uz prin anii ’90. „Preferatele mele sunt avioanele şi vehiculele militare. Mi se par mult mai interesante decât cele civile“, spune Dragoş. Şi, e drept, nicio machetă din colecţia sa nu scapă fără poveste.

„A fost contruit de armata... cumpărat de... folosit cu succes în atacul împotriva...“ sunt explicaţiile pe care modelistul le ataşează fiecărui avion, tanc sau vehicul la scară mică. Şi informaţiile curg cu precizie, ca şi cum medicul rezident pasionat de modelism ar avea şi abilităţi solide de istoric.
Dragoş este„cartonist“. Machetele sale, fragile şi robuste în acelaşi timp, conţin rar alt material decât carton – colorat, pliat, împletit, decupat, perfect pentru a reda la scară mică vehicule, avioane, submarine. Şi nu. Nu sunt jucării.


Dacă nu ar respecta cu fidelitate proporţiile originalelor, poate ar fi. Dar când studiezi şi munceşti atât pentru una singură, cu siguranţă nu le mai poţi considera jucării. Pentru mine sunt ca un viciu“, explică el. Este copleşit de satisfacţie atunci când un model îi iese „ca la carte“ şi frustrat când eşuează.


Din nefericire, modelismul nu are tocmai multe „victime“ printre români. „Dacă te uiţi pe forumuri, îţi dai seama. Nu se compară numărul lor şi activitatea membrilor de la noi cu cei din Franţa, spre exemplu. De altfel, am petrecut destul de mult timp pe forumuri străine, am postat mii de comentarii“.


Pentru tânărul medicinist, ultimii cinci ani au fost plini. A construit peste 60 de machete, printre care şi câteva de camioane care au participat la Raliul Paris-Dakar. A proiectat aproximativ 30.


Ca şi cum nu ar fi fost deja ocupat, a colaborat şi cu reviste de specialitate, a contribuit la organizarea de concursuri pentru pasionaţi, a moderat forumuri şi a expus câteva mostre ale muncii sale chiar la unul dintre centrele comerciale din Iaşi. Toate astea pentru a-şi respecta un „viciu“, care adesea costă mai mult timp decât bani.

Întrebări şi răspunsuri


Cât de bine dezvoltată este comunitatea pasionaţilor de modelism din România?
La noi este foarte restrânsă, în comparaţie cu alte ţări. Cea a cartoniştilor, în care mă încadrez şi eu, este chiar mai mică decât cea a plasticarilor. În ţări ca Cehia sau Polonia sunt mult mai mulţi cartonişti. Asta pentru că în perioada comunistă era mai greu şi prea scump să faci rost de plastic.


Dar în Iaşi?
Aici nu ne mai împărţim pe categorii. Ne vedem, discutăm, dăm sfaturi indiferent de materia primă folosită, fie că unul preferă trenurile, tramvaiele sau avioanele. Ne înţelegem chiar foarte bine.

Ce-i place
Dragoş este, în general, mândru de lucrurile pe care le-a făcut el. Fie că e vorba despre reparaţii  prin casă, fie că sunt machete detaliate.

Ce nu-i place
Oamenii care mint, care nu-şi respectă promisiunile. „Nu-mi place să aştept. Când stabileşti ceva trebuie să faci la timp“, spune el.

Profil
Născut. 19 februarie 1983, Brăila.
Studii. A absolvit Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi.
Familie. Este căsătorit.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite