Iaşi: Alungat de sistemul desemnat să-l apere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Alungat de sistemul desemnat să-l apere
Iaşi: Alungat de sistemul desemnat să-l apere

Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi vrea să scape de un bătrân

Mihai Cazacu locuieşte din anul 2002 în căminul „Constantin şi Elena”. În toamnă, ar putea fi aruncat în stradă de judecători.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi le-a cerut judecătorilor să-l evacueze pe Mihai Cazacu, de 65 de ani, pentru că din 2007 nu şi-a mai plătit cotizaţia la căminul de bătrâni „Constantin şi Elena“, unde stă de aproximativ 7 ani. Sexagenarul spune că are o pensie de 392 de lei, care nu-i ajunge nici pentru medicamente. „A trebuit să fac împrumuturi la CEC şi la bancă ca să am cu ce să-mi cupăr pastilele“, spune bătrânul.

Mihai Cazacu, om născut la ţară, povesteşte că la 13 ani a plecat de acasă după ce a făcut o glumă şi a pus cravata de pionier în cornul vacii. „Mi-au spus că i-am făcut pe comunişti boi, dar pentru că eram copil şi au crezut că sunt rudă cu unul Cazacu, care era ceva mare pe la Iaşi, m-au lăsat în pace“, îşi aminteşte Cazacu. Cu toate acestea, a decis să plece să muncească la hidrocentrala de la Bicaz.

De la visul american, la cheremul statului

După un timp, a ajuns la Feteşti. „La 18 ani lucram acolo la tăiat sălciile, o muncă de care şi deţinuţii fugeau. Uneori, eram atât de obosit, că nici nu simţeam când îmi intrau şerpii sub pernă”, mai povesteşte ieşeanul. În 1979, a încercat să fugă în America împreună cu un şef de fermă şi un colonel de securitate, dar a fost prins la unguri şi trimis înapoi în ţară. „Când am reuşit să-mi cumpăr un apartament, mi l-au luat comuniştii“, mai spune Cazacu. Aşa a ajuns să stea într-un cămin de nefamilişti după care a fost trimis de Primărie, la căminul de bătrâni „Constantin şi Elena“.   

Reprezentanţii DAC Iaşi le-au precizat judecătorilor că Mihai Cazacu are de plătit căminului suma de 3.912 lei şi că, în ciuda eforturilor depuse de a-i eşalona plata datoriei, bătrânul nu a vrut să dea niciun ban. Mai mult, instituţia care ar trebui să-l protejeze a solicitat judecătorilor să dea o hotărâre de evacuare a acestuia din căminul de bătrâni. „M-aş întoarce acasă, la ţară, dar nu mai am forţă să îngrijesc  gospodăria şi animalele“, afirmă bătrânul. Pe 24 septembrie, dosarul va fi luat din nou în discuţie de instanţă care va verifica cum a calculat instituţia suma pe care o cere de la bătrân.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite