Iaşi: Lacăt pe grădiniţe în Alexandru şi Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii mai multor unităţi preşcolare din Iaşi au hotărât să nu mai primească dosare din cauza avalanşei de cereri. Părinţii din cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia care nu au

Directorii mai multor unităţi preşcolare din Iaşi au hotărât să nu mai primească dosare din cauza avalanşei de cereri.

Părinţii din cartierele Alexandru cel Bun şi Dacia care nu au apucat să-şi înscrie copiii la grădiniţă vor trebui să-şi încerce norocul la alte unităţi de profil din oraş. „Chiar speram să mai găsesc un loc, dar văd că deja s-a pus anunţ la intrare că nu se mai fac înscrieri. Nu ştiu unde o să-mi las copilul cât sunt la serviciu”, a spus Nicoleta Alexa, părinte.

La Grădiniţa nr. 16 cu program prelungit, după cum spune Elena Zota, directoarea unităţii, numărul maxim de copii admişi într-o grupă a fost depăşit cu mult. „Nu am mai făcut înscrieri pentru că avem foarte mulţi copii. Am preferat să-i redistribuim pe grupe pe cei deja existenţi. Anul trecut chiar am primit amendă de la Protecţia Copilului pentru că aveam cu mult peste limita maximă de copii înscrişi”, spune directoarea.

Singura concesie făcută de şefa unităţii şcolare a fost în cazul a şapte copii, pe care i-a primit pentru că urmează să meargă la şcoală. „Părinţii lor s-au mutat aici din alte cartiere, fie s-au întors din străinătate”, afirmă Elena Zota.
Pentru că alte câteva zeci de copii urmau să vină la grădiniţă de la o creşă apropiată, Elena Zota a fost nevoită să ceară conducerii unităţii să mai ţină micuţii încă un an, în speranţa că până în toamnă se vor mai elibera locurile.

„Edilii să dea mai mulţi bani pentru educaţie”

Cu „lacătul pe uşă” este şi Grădiniţa nr. 25, din cartierul Alexandru cel Bun. „Avem grupe cu cel puţin 30 de copii. Nu mai facem înscrieri. Edilii ar trebui să fie cei care să ia măsuri. Avem o curte destul de mare, unde s-ar mai putea construi un corp. În plus, un educator e plătit să aibă grijă de 10 copii într-o grupă, nu de 30”, ne-a spus şi Gina Arhip, educatoare la Grădiniţa nr. 25.

În cazul ambelor unităţi de învăţământ preşcolar există posibilitatea extinderii clădirilor şi suplimentării locurilor pentru încă aproximativ 50 de copii. „Edilii trebuie să dea mai mulţi bani pentru educaţie. Să facă mai puţine linii de tramvai şi altele pentru că altfel vom deveni o ţară fără viitor”, susţine educatoarea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite