Iaşi: Alexandra Pachiţescu: A renunţat la păpuşi ca să practice judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra este campioană naţională la judo şi vrea să ajungă ca Alina Dumitru, câştigătoarea titlului olimpic la categoria 48 de kilograme de la Jocurile Olimpice din Beijing

Alexandra a reuşit performanţa ca până la vârsta de 11 ani să devină campioană naţională la judo. Deşi practică acest sport doar de doi ani şi jumătate a obţinut câte o medalie la toate competiţiile la care a participat. Pasiunea pentru judo a ieşit la iveală la opt ani şi jumătate, când profesorii de la Clubul Sportiv Şcolar (CSS) Unirea Iaşi au făcut o selecţie printre elevii din şcolile ieşene şi au ales-o şi pe ea. „Eram în clasa a treia şi doamna profesoară Simona Ştefăniu m-a selecţionat pentru judo. Atunci făceam deja lupte libere la Sala Polivalentă, alături de mătuşile şi fratele meu. Acolo însă am mers doar o lună şi am renunţat pentru judo”, îşi aminteşte Alexandra.

Astfel, sportiva a început să se pregătească şase zile pe săptămână câte o oră şi jumătate pe zi. Ulterior, din clasa a V-a s-a mutat la Şcoala Generală numărul 28 la clasele speciale de judo. După jumătate de an de când a început să practice acest sport, Alexandra Pachiţescu a participat şi la primele competiţii judeţene, zonale şi finale, reuşind să se claseze de fiecare dată pe primele trei locuri. „Niciodată nu mi s-a părut greu acest sport pentru că-mi place ceea ce fac”, spune Alexandra.

Se pregăteşte pentru centura verde

Anul trecut a participat pentru prima dată la Campionatul Naţional de Judo şi a obţinut medalia de bronz. Însă în luna iunie a acestui an a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul Naţional de Judo de la Gura Humorului, la categoria sub 13 ani, 40 de kilograme. „Sper ca şi la anul să mă menţin pe aceeaşi poziţie”, precizează sportiva. Deşi a lăsat păpuşile pentru a practica judo Alexandra nu se gândeşte să renunţe la acest sport. Mai mult, aceasta îşi doreşte ca până la sfârşitul anului să dea examen pentru centura verde.

„Dacă vine la sală şi munceşte poate obţine rezultate mult mai bune şi noi sperăm ca Alexandra să continuie. Pentru a practica acest sport trebuie să munceşti mult, să ai voinţă şi să fii perseverent”, a spus profesorul Simona Ştefăniu, care o antrenează pe sportivă. Aceasta spune că are nevoie de un sponsor care ar putea să-i ajute să motiveze sportivi talentaţi ca Alexandra. „Cu toate că a câştigat locul I nu a obţinut niciun premiu în bani. Ne-am gândit ca până în toamnă să strângem noi o sumă şi şi să-i cumpărăm un kimono”, a spus profesorul.

Profil

Născută: 16 aprilie 1998, Iaşi

Educaţie: Elevă la Şcoala Generală numarul 28

Experienţă: De doi ani şi jumătate face judo

Familie: Mai are un frate

Întrebări şi răspunsuri

Părinţii te-au susţinut în alegerea acestui sport?

A. P.: N-au avut nimic împotrivă. Şi mătuşile mele şi fratele meu practică lupte libere, iar eu am convins o verişoară să vină la judo. Până la urmă ea a renunţat.

Care este idolul tău?

A. P.: Alina Dumitru este idolul meu şi sper să obţin aceleaşi performanţe ca şi ea.

Ce-i place: 

Alexandra Pachiţescu spune că este pasionată de sport şi pe lângă faptul că practică judo este şi microbistă. „Îmi place să mă uit la meciurile în care joacă România şi ţin şi cu Steaua, pentru că este echipa favorită a tatălui meu”, a spus sportiva. De asemenea, Alexandrei îi place îngheţata.

Ce nu-i place: 

Sportivei nu-i place româna şi matematica. De asemenea, Alexandra Pachiţescu spune că nu mănâncă niciodată ficat.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite