Aleşii judeţeni ieşeni ctitoresc sedii şi uită de biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii au aprobat amenajarea clădirii din strada Vasile Alecsandri ce va fi transformată în spaţiu de birouri în timp ce, proiectul Biserica Banu care ar fi trebuit să beneficize de ajutor financiar de la CJ pentru derularea unui proiect european a fost şters cu buretele.

Două clădiri de patrimoniu, ambele aflate în stare vizibilă de degradare s-au aflat în atenţia şefilor Consiliului Judeţean (CJ), dar au beneficiat de tratament diferit. În şedinţa de plen a CJ, aleşii judeţeni au decis să demareze proiectul de refacere a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr.6, din spatele Stării Civile. În acest spaţiu, şefii judeţului vor să amenajeze peste 100 de birouri pentru salariaţii instituţiei. Lucrările de construcţie sunt evaluate la aproape două milioane de euro, iar banii vor fi alocaţi integral de la bugetul instituţiei eşalonat pe câţiva ani. „Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a reface acea clădire", şi-a motivat decizia Constantin Simirad, şeful CJ Iaşi.

Au aprobat bani pentru birouri

Tot acesta a semnat la începutul anului o adresă prin care refuza sprijinul financiar pentru refacerea cu bani europeni a Bisericii Banu, monument de secolul XVIII, aflat sub schele de zece ani. Deşi a existat un acord de partenriat între CJ şi Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor", pentru ca de la bugetul judeţului să se asigure sprijin financiar, Simirad a refuzat să o pună în aplicare motivând că nu are bani necesari. Prin acest document, CJ ar fi trebuit să coordoneze proiectul evaluat la 8,6 milioane de lei, din care de la bugetul judeţului s-ar fi alocat doar 2% pentru refacerea clădirii. CJ ar fi trebuit să aloce 172.000 de lei şi alţi 2,4 milioane de lei pentru TVA pe care i-ar fi recuperat. Practic, CJ ar fi trebuit să aloce de 45 de ori mai puţin pentru a consolida Biserica Banu decât în cazul clădirii din strada Vasile Alecsandri. „Nu au fost probleme la proiectul cu Banu. Nu s-a dorit să-l ducă la îndeplinire, deşi erau obligaţi să ducă la îndeplinire o hotărâre de CJ", a explicat consilierul Lucian Flaişer, fostul preşedinte al judeţului. Simirad a recunoscut că nu a continuat proiectul motivând că nu există bani pentru cofinanţare în timp ce aprobîă investiţii de aproape două milioane de euro în clădirea din strada Vasile Alecsandri.

Circ la şedinţa Consiliului Judeţean

Aleşii judeţeni au analizat marţi 50 de proiecte aflate pe ordinea de zi. Cele mai multe discuţii s-au înregistrat la proiectele care vizau încetarea calităţii de consilier a lui Cristian Nechifor şi înlocuirea sa cu Ştefan Doleanu, care a fost din nou instalat în funcţie. Discuţii au fost şi la numirea în funcţie a Georgetei Gâlcă la conducerea societăţii Lucrări Drumuri şi Poduri (LDP), iar interpelările nu au lipsit nici la proiectul ce viza alocarea a 50.000 de lei pentru cadourile de sărbători. „Sunt foarte mulţi bani pentru acest an", a spus consilierul Cătălin Tudose. „Vreau să ies în evidenţă că am făcut economie la fondul de protocol", a afirmat Simirad.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite