Alarmant! Gravidele şi nou-născuţii din alte judeţe au interzis la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea unităţii medicale susţine că nu se mai poate ocupa de cazurile grave din Moldova pentru că au primit nivelul de clasificare 2 M, ceea ce înseamnă o finanţare identică cu cele din judeţele mult mai mici, cum ar fi Neamţ, Suceava sau Bacău.

Mămicile în stare gravă şi bebeluşii care se nasc prematur cu probleme de sănătate din Moldova nu se vor mai putea adresa Maternităţii „Cuza Vodă" din Iaşi. Conducerea instituţiei sanitare este nemulţumită că unitatea medicală nu a primit nivelul de clasificare IM pentru că nu au atins ponderea de 40% de internări din alte judeţe.

Ca urmare, conducerea maternităţii a cerut Ministerului Sănătăţii ca pentru clasificarea în IM procentul de internări din alte judeţe să fie de 15% . În caz contrar, medicii vor refuza să preia cazuri din alte judeţe.

Iaşi: Bebeluşii născuţi prematur sunt în pericol! Maternitatea nu are fonduri ca să acopere cheltuielile pentru îngrijirea lor

AUDIO Ghidul şpăgii în maternitate

Iaşi: Stoc de medicamente pe spinarea gravidelor

„În cazul clasificării 2M ne pune pe acelaşi picior de finanţare cu Maternitatea «Elena Doamna», cu cele din Suceava şi Bacău. Aşa nu o să mai primim nici noi niciun caz de la ei. Asta o să însemne că toţi copiii care se nasc prematur şi au 1.000-2.000 de grame vor muri. Criteriul de 40% de internări din alte judeţe pentru a intra în IM este prea mare. Noi am avut o pondere de 21% anul trecut", spune doctorul Mircea Onofriescu, managerul Maternităţii „Cuza Vodă" Iaşi.

Iaşi: Gravidele internate în maternitate sunt lăsate pradă hoţilor

Taxate cu 100 de lei în maternitate ca să poată naşte

Iaşi: VIDEO Neglijenţă la maternitate: Părinţii au aflat că au un băiat, deşi bebeluşul era fetiţă (UPDATE)

Această instituţie este cea mai mare maternitate din Moldova şi deţine aparatură modernă pentru tratarea celor mai grave cazuri de neonatologie.

„Avem un cabinet care urmăreşte nou-născutul timp de 2 ani de la externare, avem oftalmolog care rezolvă cazurile copiilor născuţi prematur şi care împiedică orbirea lor, facem şi screening auditiv tuturor  nou-născuţilor. Cei de la Minister trebuie să înţeleagă că nu se poate atinge acea pondere de 40% pentru că nu toţi copiii se pot naşte aici dacă sunt normali", spune doctorul Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă" din Iaşi.

 

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite