Alarmant! Abandonul şcolar este în floare în judeţul Iaşi. Soarta „copiilor invizibili“, sub lupa UNICEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenţii sociali au enumerat problemele pe care le-au depistat în comune
Asistenţii sociali au enumerat problemele pe care le-au depistat în comune

Asistenţii din 11 comune ieşene au bătut din uşă în uşă pentru a analiza situaţia socială şi mediul în care trăiesc copiii din familiile ieşene. Din primele statistici, aproape că nu există comună în care copiii să nu fi abandonat şcoala sau să nu fie părăsiţi de părinţii plecaţi în străinătate.

Statistici sumbre în comunele ieşene! Un proiect de Sprijinire a „copiilor invizibili" derulat cu sprijinul UNICEF care constă în formarea unei baza de date cu situaţia famililor din comunele ieşene arată că zeci de copii au încetat să mai urmeze cursurile şcolare, nu au acte de identitate, sunt abandonaţi de părinţii plecaţi în străinătate sau sunt abuzaţi sexual de rude.

Cele 11 comune cuprinse în proiect sunt: Aroneanu, Cepleniţa, Coarnele Caprei, Cozmeşti, Dolheşti, Focuri, Lespezi, Mironeasa, Trifeşti, Ţibăneşti şi Vânători.

O comună problematică la capitolul abandon şcolar este Coarnele Caprei, unde 11 comuni au fost depistaţi că nu urmează nici măcar învăţământul obligatoriu. Alţi 16 minori au fost găsiţi fără certificate de naştere sau buletin de identitate, precum şi o mamă minoră.

Şefa învăţământului ieşean: „Nu am ştiut că sunt 8.000 de persoane analfabete în judeţ!“

„Sindromul Italia“, boala copiilor ieşeni în 2010

Numeroase victime în rândul copiilor cauzate de plecarea părinţilor peste hotare se găsesc şi în comuna Aroneanu.

„Am 1240 de gospodării, numai 822 sunt locuibile, restul sunt plecaţi cu familia în străinătate. Am depistat un singur copil care deşi avea doi ani nu avea certificat de naştere, dar s-a rezolvat problema în 3 luni. Sunt 38 de familii plecate la muncă în străinătate, 66 de copii sunt rămaşi numai la unul din părinţi sau în familia lărgită. Sunt familii vulnerabile la sărăcie, dar am intervenit prin consiliere la aceste familii, am dat termene de execuţie. Am făcut reintegrarea în familie a trei fetiţe care aveau mama plecată în străinătate", spune Maria Torcătoru, asistent social în comuna Aroneanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite