Iaşi: Ajutoarele de şerif, luate la bani mărunţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocaţii susţin că poliţiştii folosesc în mod ilegal voluntari pe post de martori la completarea proceselor verbale

Poliţiştii spun că au recrutat persoane de sprijin în baza Legii voluntariatului şi că este o practică normală, care vine în sprijinul justiţiei.

Ajutoarele de şerif folosite de poliţişti ca martori-asistenţi, mai ales în acţiunile rutiere, au încins spiritele în justiţia ieşeană. Magistraţii Judecătoriei Iaşi trebuie să soluţioneze un dosar în care un şofer sancţionat a făcut o plângere împotriva procesului verbal pentru că pe act îşi pusese semnătura ca martor-asistent şi un voluntar al Poliţiei.
Pe 22 martie 2009, şoferul Adrian S., din Vaslui, se îndrepta spre Iaşi. În localitatea Schitu Duca a fost oprit de echipajul de Poliţie din comună pentru că ar fi făcut o depăşire încălcând linia continuă care delimitează sensurile de mers. Vasluianul a fost amendat cu 240 de lei şi i-a fost suspendat permisul pentru 30 de zile.


„Existenţa martorului
de profesie este ilegală“


În timpul judecăţii, voluntarul a dat o declaraţie în care susţine că tot ce s-a consemnat în procesul verbal este adevărat.
Traian Isăilă, apărătorul şoferului, susţine că o astfel de practică ar avea un impact negativ asupra loialităţii probelor  pe care Poliţia trebuie să le furnizeze justiţiei.


Existenţa martorului de profesie este ilegală nu numai din punctul de vedere al valabilităţii depoziţiei sale în cadrul unei plângeri contravenţionale. Gravitatea cazului despre care vorbim constă în faptul că organul de poliţie, organ represiv, recurge la metode specifice unui stat totalitar, în vederea sancţionării cetăţenilor săi“, susţine avocatul, care este susţinut şi de alţi colegi din Barou.


Nu mi se pare corect, pentru că există posibilitatea ca acel voluntar, în urma legăturii de simpatie stabilită cu poliţistul, să susţină şi fapte care nu sunt reale“, a declarat şi avocatul Ionuţ Vasiliu. De cealaltă parte, reprezentanţii Poliţiei Iaşi spun că astfel de practici sunt legale:„Este o situaţie absolut normală. Sunt colaboratori ai Poliţiei care consimt ca în perioada derulării contractului de voluntariat să participe la acţiunile Poliţiei. Ei funcţionează în baza Legii voluntariatului“, a declarat Virginia Pralea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Iaşi. Dosarul va ajunge din nou pe masa magistraţilor pe 10 decembrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite