Afla ştirile lumii la radioul ascuns de comunişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Grumezea a ascultat postul Europa Liberă mai bine de 40 de ani
Corneliu Grumezea a ascultat postul Europa Liberă mai bine de 40 de ani

Corneliu Grumezea (72 de ani) a început să asculte Radio Europa Liberă încă din clasa a X-a. Ieşeanul era ascultător fi del şi al postului Vocea Americii, dar şi  al radiourilor occidentale în limba rusă destinate luptei împotriva propagandei comuniste.

Cuvintele „Aici e radio Europa Liberă" i-au trezit amintiri dureroase ieşeanului Corneliu Grumezea, care a fost prezent aseară la dezbatarea „A existat un fenomen Europa Liberă?", găzduită de Universitatea „Al.I. Cuza".

Citeşte şi:
Secretele Europei Libere spuse la Iaşi

Ascultător pentru mai bine de 40 de ani al postului de radio, despre care istoricii spun că era coşmarul dictatorului Nicolae Ceauşescu, ieşeanul şi-a trăit cele mai importante momente ale vieţii alături de jurnaliştii care criticau regimul.

„Primele emisiuni le ascultam în 1954 alături de un unchi de-al meu la care stăteam într-un sat aflat la 20 de kilometri de Timişoara. Eram elev în clasa a X-a pe atunci şi încercam să înţeleg ce se întâmpla în lume", îşi aminteşte Corneliu Grumezea.

Unchiul său avea un aparat Siemens cu acumulatori, pe care-i încărca atunci cânde venea la oraş. Ca un adevărat detectiv, ieşeanul asculta în paralel şi Vocea Americii, pentru a-şi forma o părere pertinentă asupra evenimentelor despre care afla pe calea undelor.

Am făcut acest lucru pentru a mă convinge că ceea ce ni se spunea la radio Europa Liberă era adevărat, că nu  suntem manipulaţi", spune ieşeanul de 72 de ani. În timpul studenţiei şi-a făcut publice opiniile împotriva  deciziilor regimului de atunci.

A criticat sistemul

La o întâlnire a studenţilor m-am pronunţat împotriva folosirii bombelor atomice de către URSS, lucru care a făcut să intru în vizorul Securităţii. Ştiam că sunt urmărit, fiindcă am urmat studii de filosofie şi nu eram nici membru de partid", mai spune Corneliu Grumezea.

Cele mai dramatice momente din istoria ultimilor 50 de ani le-a trăit alături de jurnaliştii de radio: cursa înarmării cu arme atomice, cutremurul din '77, Revoluţia din '89.

Cel mai interesant lucru la care aveai acces în acele vremuri erau aceste emisiuni. În teroarea în care trăiam încercam mereu să mă feresc de dezinformare. Ascultam inclusiv emisiunile radiourilor ruseşti destinate şubrezirii propagandei comuniste", explică ieşeanul care a fost profesor de ştiinţe sociale la Universitatea de Agronomie, apoi psiholog şcolar.

Citiţi în  de mâine la ce pericole s-au expus jurnaliştii de la Europa Liberă

Citiţi în Adevărul de Seară de mâine
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite