Afacere de sezon la Iaşi: cazarea studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai scumpă chirie va fi plătită de studenţii din zona Copou
Cea mai scumpă chirie va fi plătită de studenţii din zona Copou

Primul lucru la care se gândesc cei 60.000 de studenţi care ajung anual în centrul universitar este cum să-şi asigure cazarea.

Cum este şi de aşteptat, contractele semnate cu agenţiile imobiliare cresc cu mai bine de jumătate faţă de celelalte luni ale anului. Precauţi cu banii pe care îi au de cheltuit, studenţii se grupează mai mulţi şi închiriază un apartament, pentru a ieşi mai ieftin şi pentru a avea condiţii mai bune decât cele pe care le oferă căminele universităţilor.

Piaţa imobiliară ieşeană iese din criză

„În general, studenţii caută apartamente cu 1-2 camere, dar sunt solicitate şi cele de patru camere. Ei stau mai mulţi, iar cheltuielile pot fi reduse astfel chiar până la jumătate. În această perioadă, contractele de închiriere cresc cu 50% faţă de celelalte luni“, susţine Emilian Tarcan, reprezentantul agenţiei imobiliare Casa Albă.

Copou, zonă scumpă

În cazul apartamentelor de două camere, cele mai solicitate de către studenţi, dealtfel, preţul chiriei pe o lună variază de la 100 la 550 de euro. Cum era de aşteptat, cele mai mari chirii sunt pentru apartamentele din zonele aflate în apropierea universităţilor. Astfel, un apartament de două camere în Copou poate fi închiriat cu sume cuprinse între 110 şi 550 de euro. În zona Tudor Vladimirescu preţurile variază între 170 şi 350 de euro, iar în Podu Roş între 160 şi 260 de euro.

Alternativa universitară

Şi instituţiile de învăţământ superior se pregătesc să-şi primească studenţii. Preţurile pentru o lună de cazare în căminele universităţilor concurează în unele cazuri cu cele practicate de agenţiile imobiliare. La Universitatea „Al. I. Cuza“ o lună de cazare îi va costa pe studenţii ieşeni între 100 şi 560 de lei pe lună.

Admitere la facultate 2011 în Iaşi

Cele două cămine de lux ale Universităţii, Gaudeamus şi Akademos, oferă camere cu câte două sau trei locuri contra unor preţuri de 400, respectiv 560 de lei pe lună.  La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară tarifele stabilite pentru acest an universitar sunt cuprinse între 126 şi 151 de lei pentru cei care sunt admişi la buget şi între 201 şi 226 de lei pentru cei care studiază în regim de taxă, iar camerele au de la două la cinci locuri în paturi supraetajate. 

Tarifele de la Universitatea de Medicină şi Farmacie variază între 120 şi 550 de lei, dar cei de la UMF deţin şi două cămine în care studenţii, rezidenţii sau salariaţii instituţiei pot sta în garsoniere sau apartamente cu preţuri care variază între 350 şi 550 de lei.  Cele mai mici tarife de cazare sunt practicate de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ şi variază între 50 şi 280 de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite