Iaşi: PORTRET: Adrian Berescu: „Din om faci cvartet, dar din cvartet nu mai faci om"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: PORTRET: Adrian Berescu: „Din om faci cvartet, dar din cvartet nu mai faci om"
Iaşi: PORTRET: Adrian Berescu: „Din om faci cvartet, dar din cvartet nu mai faci om"

Violonistul Adrian Berescu struneşte 185 de cai putere şi este considerat de critici ca fiind un „fenomen muzical”. Alături de trei colegi a fondat Cvartetul „Ad Libitum“.

Adrian Berescu este unul din cei mai apreciaţi violonişti din ţară şi în acelaşi timp unul dintre cei mai nonconformişti. Artistul reuşeşte să îmbine două pasiuni situate la polul opus: muzica şi motocicleta.

„Vioara şi motocicleta seamănă. Pentru amândouă îţi trebuie nervii tari, talent, dedicaţie şi pot fi vii în mâinile care trebuie. Fiecare dintre ele poate fi considerată o bucată de lemn sau una de fier, dar uite ce pot face”, spune artistul. Adrian Berescu îşi aminteşte că pasiunea pentru vioară a început încă de la patru ani când a ţinut neapărat ca părinţii să-i cumpere un instrument în miniatură.

„Costa 600 de lei şi era foarte mult pentru acele vremuri. Primele ore le-am făcut cu un profesor particular, iar apoi am dat admitere la Colegiul de Artă. Nu am ştiut în ce m-am băgat în primii ani”, povesteşte violonistul. La 13 ani, la pasiunea pentru muzică s-a adăugat cea pentru „motoare”. De acest virus s-a molipsit chiar de la vărul său, care l-a plimbat pentru prima dată cu o motocicletă. Însă primul motor şi l-a luat abia prin anii ’90.

Între timp, Adrian Berescu a dat admitere la Academia de Arte „George Enescu“, unde a avut ocazia să se perfecţioneze. „Am avut multe de învăţat de la mari maeştri, printre care se numără şi maestrul Bujor Prelipcean, de la care am furat tot ce se putea. Însă nu am încercat să copii pe nimeni. În cazul în care imiţi foarte bine pe cineva eşti un foarte bun mecanic auto”, spune Adrian Berescu.

Cvartetul „Ad Libitum“
este a doua sa familie

În anul 1988, împreună cu patru colegi de facultate, a înfiinţat Cvartetul Ad Libitum. Şerban Mereuţă (vioară), Bogdan Bişoc (violă) şi Filip Papa (violoncel) au devenit în scurt timp a doua sa familie şi, alături de ei, Adrian Berescu a cântat pe scenele din ţară şi străinătate. Cvartetul a fost distins şi cu importante premii în Europa. În anul 1996 au obţinut premiul I la Concursul „Max Reger“ de la Sonderhausen (Germania), iar în 1997 Marele Premiu al Concursului de cvartete de coarde de la Evian (Franţa), împreună cu Premiul Special al Presei şi Premiul Mecenat Musical Societe Generale, pentru înregistrarea unui compact disc. 

„Muzica şi concursurile nu prea se potrivesc. Competiţiile sunt necesare doar pentru a te cunoaşte lumea”, este de părere artistul. Până anul trecut Adrian Berescu a fost şi concert-maestrul Orchestrei Simfonice de la Filarmonica de Stat din Iaşi, dar s-a retras când Cvartetul Ad Libitum a devenit unul de stat.

Cum nu poate renunţa la muzică, Adrian Berescu nu pune pe locul doi nici pasiunea sa pentru motoare. „Fără vioară, fără motor, fără aer nu am cum să rezist”, spune muzicianul. Artistul are acum o motocicletă de viteză Kawasaki ZX10R de 185 de cai, putere cu care a străbătut sute de kilometri. „Nu am avut până acum oase rupte. Cel mai mult am mers cu motorul aproape 1.500 de kilometri până în Grecia”, precizează violonistul.

Profil

Născut:  8 august 1969 , Iaşi
Educaţie: a absolvit în 1993 Academia de Arte „George Enescu“ 
Experienţă: de 36 de ani cântă la vioară                                                                                                                                               Familie: necăsătorit, are o fiică

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi gândit că aţi fi putut avea o carieră într-un alt domeniu?
G.D.:  M-am gândit să dau admitere la Academia de Aviaţie, dar la un moment dat în viaţă ajungi la un macaz şi nu te mai poţi întoarce.

Nu v-aţi plăcea să aveţi o carieră pe cont propriu?
G.D.: Nu. Atunci când te muşcă virusul de cvartet nu mai ai cum să dai înapoi. Din om faci cvartet, dar din cvartet nu mai faci om. Nu mă pot separa de Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa şi fiecare suntem ceea ce suntem datorită celor de lângă noi.

Ce-i place

Adrian Berescu este un mare iubitor de muzică şi-i place şi bunul simţ. „Admir oamenii care rezistă cu eroism în faţa încercării de îndobitocire a sistemului”, spune artistul.

Ce nu-i place

Violonistul nu suportă impostura. „Nu îmi place impostura în orice domeniu, dar mai ales în cel muzical”, susţine Adrian Berescu.  De asemenea, artistului nu îi place ploaia şi nonvaloarea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite