Admitere-capcană la Iași: primesc tineri fără Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea privată Apollonia a găsit o soluţie ca să nu rămână cu locuri libere la cele trei facultăţi. Şefii instituţiei private interpretează în stil propriu Legea Educaţiei şi au decis să organizeze  admitere pentru tinerii fără diplomă de Bacalaureat.

Absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul maturităţii, dar vor să îşi continue studiile superioare se pot înscrie „pe datorie“ la Universitatea privată „Apollonia“. 
Astfel, tinerii îşi pot depune dosarul la una dintre cele trei facultăţi Tehnică Dentară, Medicină Dentară şi Ştiinţe ale Comunicării, achită taxa de şcolarizare şi au la dispoziţie doi ani ca să-şi ia diploma de Bac. În caz contrar, vor pierde banii.

„La înscriere vom face anul acesta două genuri de dosare, unul definitiv şi unul de preînscriere. La acestea din urmă, studenţii se angajează să aducă diploma de Bac în maximum doi ani. Dacă nu reuşesc să promoveze examenul în această perioadă, vor fi nevoiţi să renunţe la studii. Doi ani cred că sunt suficienţi pentru ca un tânăr să-şi ia Bac-ul“, explică Vasile Burlui, preşedintele de la „Apollonia“.

El susţine că decizia adoptată de Senat vine în ajutorul liceenilor. „Efectele Bacalaureatului au fost dezastruoase asupra generaţiei tinere. Prin Bac-ul acesta au reuşit să realizeze 100.000 de şomeri, de oameni care vor umple străzile, barurile, închisorile. Dacă nu veneam noi cu această iniţiativă, cu siguranţă venea altă universitate particulară“, este de părere Burlui. În Legea Educaţiei Naţionale se prevede faptul că „pot participa la admiterea în ciclul I de studii universitare absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat sau diplomă echivalentă“.

Cu toate acestea, preşedintele de la Apollonia spune că situaţia creată nu reprezintă o problemă. „Până la 1 octombrie nu ne poate condamna nimeni. Mai este o sesiune de Bacalaureat până atunci, poate elevii vor promova examenul în acea perioadă. Cred că Ministerul Educaţiei are destulă înţelepciune încât să vadă că această soluţie este bună“, susţine Burlui.

Cine este Vasile Burlui

Până acum, aproximativ 20 de tineri s-au înscris la cursurile de la „Apollonia“, dar şeful instituţiei nu poate preciza dacă vreunul dintre ei a optat pentru noua „ofertă“. Vasile Burlui a fost implicat în mai multe scandaluri care au vizat promovarea examenelor contra unor sume de bani pe vremea când era rector la UMF Iaşi.
În toamna anului 2000, el a ajuns în atenţia procurorilor în scandalul diplomelor false eliberate pe numele a 63 de cetăţeni italieni absolvenţi de şcoli profesionale ori fără Bac. Italienii erau înscrişi la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie.
Specializări fără acreditare

În urma anchetei, Vasile Burlui a primit neînceperea urmăririi penale. În plus, Burlui a susţinut mult timp faptul că nu are nicio legătură cu Universitatea „Apollonia“, deşi el a fost cel care a pus temelia fundaţiei cu acelaşi nume, pe 14 ianuarie 1991 fiind ales preşedinte. O zi mai târziu a cerut personalitate juridică pentru aceasta. Ani la rând, absolvenţii Facultăţii de Stomatologie de la Apollonia şi-au susţinut teza de licenţă la facultatea condusă de Burlui în cadrul UMF Iaşi.

Taxele şcolare pentru anul universitar 2011-2011 sunt mai mari şi cu 200 de euro faţă de cele de anul trecut. Astfel, la Medicină Dentară, facultate cu şase ani de studiu, tariful a crescut de la 1.200 la 1.400 de euro pe an. Şi la Tehnică Dentară, facultate cu trei ani de studiu, tariful a crescut de la 600 de euro la 700 de euro.
Taxe mai mici sunt însă la Ştiinţe ale Comunicării, ale cărei specializări sunt neacreditate. Aici, de la taxa în valoare de 600 de euro pe an s-a scăzut până la 450 de euro.

Ce spun rectorii de la stat
„Această hotărâre nu trebuie acceptată. Este un caz unic şi e împotriva legii care spune că pentru a urma o facultate trebuie să ai Bacalaureatul luat“, declară Vasile Astărăstoae (foto), rectorul UMF. „Sunt surprins de hotărâre, dar nu vreau să comentez. Pe mine mă interesează situaţia universităţilor de stat, nu a celor particulare“, a spus Vasile Işan, rectorul de la „Cuza“.

Vasile Astărăstoae, rectoul UMF: Nu există în Uniunea Europeană studii de licenţă dacă nu ai promovat liceul.

Vasile Burlui, preşedinte „Apollonia“: Ministerul Educaţiei are destulă înţelepciune încât să vadă că e o soluţie bună.

Daniel Funeriu, ministrul educaţiei: Ministerul Educaţiei va veghea la respectarea legii şi va interveni dacă vreo universitate ar încerca să facă înscrieri ilegale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite