Admişi la facultate cu 5 la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

20 de viitori studenţi la Universităţile „Gheorghe Asachi“ şi „Alexandru Ioan Cuza“ n-au îndeplinit baremul minim prevăzut de lege pentru a urma studii superioare

La sesiunea de toamnă a admiterii la studii de licenţă de anul acesta, oficialii facultăţilor ieşene s-au orientat pe îmbunătăţirea procentului de studenţi „înregimentaţi“. Din acest motiv, cumulat cu rezultatele slabe la examenul de Bacalaureat, pe listele facultăţilor de stat din Iaşi apar studenţi cu medii de intrare foarte scăzute, a căror educaţie va fi subvenţionată de la bugetul de stat.


La două dintre cele mai importante universităţi din Iaşi 21 de candidaţi vor începe cursurile din anul I cu toate că nu au promovat Bacalaureatul cu media minimă de 6, conform legii.


Cele mai multe cazuri, la Universitatea Tehnică


Cele mai multe astfel de cazuri se înregistrează toamna aceasta la Universitatea Tehnică, la Facultatea de Textile Pielărie şi Management Industrial.


Aici, şapte candidaţi au medii la Bacalaureat cuprinse între 5,00 şi 5,87. Unul singur dintre aceştia a intrat pe un loc cu taxă, cel care are şi media 5,00 la Bacalaureat. Conducerea facultăţii spune că este vorba despre persoane care au susţinut examenul maturităţii în promoţiile anterioare.


„Aceştia sunt candidaţi din promoţii mai vechi. Noi la admitere îi trecem prin toate filtrele. Sunt şi persoane cu vârste de peste 40 de ani care s-au înscris acum la studii superioare, pentru că e dreptul lor. Dacă n-ar fi avut la dosar diplomă de Bacalaureat în original nu i-am fi primit la admitere“, susţine Carmen Loghin, decanul Facultăţii de Textile Pielărie şi Management Industrial.


În total, la Universitatea Tehnică sunt 9 candidaţi care au fost admişi cu toate că au medii mai mici de 6 la Bacalaureat. La cea mai veche universitate din ţară, „Alexandru Ioan Cuza“, 11 boboci se află în aceeaşi situaţie.


Trei dintre aceştia sunt chiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă. Aceştia au fost declaraţi admişi cu medii de 5,37, 5,50, respectiv 5,75. Cu toate că are aceeaşi explicaţie ca şi decanul de la Facultatea de Textile, cel de la Teologie nu pare dornic să verifice până la capăt listele cu candidaţii admişi toamna aceasta.


Dificultăţi de comunicare la teologie


„Este vorba despre diplome de Bacalaureat mai vechi. Cândva limita la Bac era nota 5. Eu lucrez pentru mine, nu pentru ziarul dumneavoastră, aşa că n-am timp să verific mediile de admitere, pentru că nu port listele la mine“, a declarat preotul Viorel Sava, decanul de la Teologie. Conform Legii Educaţiei Naţionale, un candidat se consideră că a promovat Bacalaureatul dacă media notelor pe care acesta le-a obţinut la probe este minim 6. Astfel, la articolul 78, alineatul C, se specifică faptul că „Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior, liceal, care au obţinut media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise cel puţin egală cu 6“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite