Actorii care se împart între teatru şi film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Chirilă (stânga) în „Amintiri din Epoca de Aur“
Călin Chirilă (stânga) în „Amintiri din Epoca de Aur“

Artiştii ieşeni au lucrat foarte bine cu Adrian Porumboiu şi Cristian Mungiu. Ion Sapdaru, Teodor Corban, Călin Chirilă, Emil Coşeru şi Dionisie Vitcu sunt doar câţiva dintre actorii care au jucat în pelicule româneşti de succes.

Artiştii care s-au remarcat atât pe scenă, cât şi în faţa camerelor de luat vederi spun că tranziţia de la teatru la film nu este deloc uşoară, din cauza diferenţelor mari dintre cele două domenii.


„În film ţi se cere să fii foarte rafinat, discret, pentru ca scenele să fie naturale şi credibile. În schimb, în teatru se pune accent pe exagerare pentru a transmite o anume stare de spirit“, adaugă Teodor Corban, care a apărut în „A fost sau n-a fost“, „Amintiri din Epoca de Aur“ sau „California Dreamin’“.


Primul rol al lui Teodor Corban în film a fost în scurtmetrajul lui Corneliu Porumboiu „A trip to city“. „Am jucat apoi în scurt metrajul «Gherghina şi soarele», de Adrian Pocea. Chiar dacă nu a fost foarte cunoscut, filmul m-a ajutat, fiindcă Porumboiu, cu care deşi mai lucrasem, atunci m-a remarcat. Am aflat mai târziu că a scris rolul meu şi cel al lui Ion Sapdaru din «A fost sau n-a fost», pornind de la structura noastră. Am fost flatat“, povesteşte Teodor Corban.


Pelicula care i-a adus anul trecut pe actorii de la Naţionalul ieşean în centrul atenţiei a fost „Amintiri din epoca de aur“, a lui Cristian Mungiu. În rolurile principale ale primei părţi „Tovarăşi frumoasă e viaţa“ au apărut Ion Sapdaru, Teodor Corban şi Călin Chirilă, de la Teatrul Naţional Iaşi.


„Am primit un rol în «Amintiri» după ce Mungiu m-a văzut într-un spot publicitar. Reclama este un compromis, dar câteodată este bine să apari şi în astfel de materiale“
, spune Călin Chirilă, care a interpretat un activist comunist.


Pentru Emil Coşeru, care a filmat de curând la serialul „Regina“ platoul de filmări seamănă cu un cantonament în armată. „Te trezeşti de la prima oră şi filmezi până târziu. Ţi se interzice să faci sporturi precum schiatul, mersul cu rolele şi nu ai voie să consumi o serie de alimente care îţi schimbă vocea, pentru a nu perturba graficul filmărilor“, spune Emil Coşeru.

________________

Actorii din provincie ajung greu în Capitală
Actorii din provincie apar mai rar în filmele produse la Bucureşti, din cauza cheltuielilor mari pe care le implică deplasarea lor la filmări. „Am avut noroc că Porumboiu şi Mungiu sunt moldoveni, de-ai noştri, şi am primit roluri. Lumea filmului se învârte în jurul Bucureştiului. Regizorii din Capitală aleg foarte rar actori din această regiune a ţării“, explică Teodor Corban.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite