ALARMANT Gadgeturile îi lasă pe ieşeni fără auz (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzica la un volum mare este nocivă
Muzica la un volum mare este nocivă

Săptămânal, 5 persoane ajung la spital din cauza muzicii ascultate la maxim în căşti. Medicii recomandă ca volumul să nu depăşească 80 de decibeli. Printre simptomele cu care se prezintă tinerii se numără zgomotele în urechi, oboseală şi ameţeală fără motiv. Specialiştii susţin că se începe cu o scădere a auzului şi că se poate ajunge chiar la surzire.

Deşi la modă, muzica ascultată în căşti pe telefon, i-Pod sau mp3 Playere sau în discoteci este nocivă. Tot mai mulţi tineri au nevoie de îngrijiri medicale acuzând chiar pierderea auzului.

Doctorii spun că pe săptămână tratează 4-5 astfel de cazuri. „Sunt vreo 2-3 ani de când avem un număr simţitor mai mare de pacienţi care vin cu probleme la urechi după ce ascultă muzică la un volum mare. Tratăm săptămânal 4-5 astfel de cazuri, iar înainte aveam acest număr cam în 5 luni", spune profesorul Vasile Costinescu, şeful Clinicii ORL a Spitalului „Sfântul Spiridon" Iaşi.

image

Profesorul Vasile Costinescu, şeful Clinicii ORL a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi

Ideal ar fi ca zgomotul să nu depăşească 80 de decibeli, echivalentul unei străzi mari circulate. Atunci când puterea muzicii este mai mare, aceasta afectează auzul.

SPECIALIŞTII RECOMANDĂ CA MUZICA SĂ FIE ASCULTATĂ LA VOLUM MEDIU

Cei mai mulţi pacienţi care au probleme cu auzul după ce ascultă muzică sunt tinerii, aceştia fiind şi cei mai mari utilizatori de gadgeturi. „Tinerii vin în special şi spun că aud diferite zgomote în urechi. Din anamneză reiese că au fost supuşi mai multor traume sonore care apar în ultimul timp în urma frecventării discotecilor", spune doctorul Costinescu.

Urechi înfundate din cauza muzicii din discotecă

 În această situaţie se află şi Bianca Calancea (20 de ani) din Piatra Neamţ, studentă la Facultatea de Drept. Tânăra spune că de fiecare dată când merge la discotecă are probleme cu auzul din cauza volumului mare la care este dată muzica.

Bianca Calancea are urechile înfundate din cauza muzicii din discotecă

Bianca Calancea ascultă muzica la volum mediu

„Acum ascult rar muzică în căşti. Ştiu că-mi face rău. De obicei, când mergeam la discotecă aveam urechile înfundate de la muzica aia dată la maxim. Acum ascult undeva la volumul 4-5, adică la mijloc", povesteşte tânăra.

Joburi care lezează auzul

Medicii spun însă că unele persoane ajung la doctor chiar din cauza meseriei pe care o practică şi care le solicită foarte mult auzul. „Ca profesie poate fi militarii care folosesc armele de foc, vânătorii, cei care au o meserie gen cazangii, scafandrii, iar din lumea mondenă sunt tinerii care stau şi petrec mult timp în discoteci unde zgomotul e foarte mare", spune doctorul Vasile Costinescu.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite