700 de ieşeni au avut telefoanele ascultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului au autorizat în 2009 ascultarea convorbirilor pentru aproape 700 de ieşeni, la cererea colegilor de la Parchet.

Traficanţi de droguri sau de carne vie, corupţi sau oameni nevinovaţi au fost interceptaţi anul trecut în sute de dosare instrumentate de procurori. Conform unor statistici întocmite de reprezentanţii Tribunalului Iaşi, în 2009 aceştia şi-au dat acordul ca 682 de persoane să fie ascultate.


Tot ce au vorbit ieşenii la telefon a fost înregistrat de către ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, iar o parte din transcrierile convorbirilor au fost folosite de magistraţi drept probe în dosare.

Dosarul Cordunenilor, plin de interceptări

„Din principiu, aceste autorizaţii se admit prea uşor. Sunt foarte curios câte persoane din cele interceptate au fost trimise în judecată. Cred că nu sunt mai mult de zece“, a spus avocatul Marius Striblea, interceptat şi el într-un dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în baza unei autorizaţii provizorii date de procuror. Numărul persoanelor ascultate a crescut faţă de 2008 cu 121, iar faţă de 2007 cu aproape 400. Foarte rar reprezentanţii instanţei au considerat că ascultarea telefoanelor în anumite cazuri nu se justifică şi le-au respins cererile procurorilor.


„Au mai fost şi unele cereri respinse, dar în mare măsură au fost admise. Faţă de anii trecuţi se fac mai multe cereri de autorizare a interceptărilor“, a declarat Radu Tărniceru, preşedintele Tribunalului Iaşi.


Unul dintre dosarele în care judecătorii au aprobat anul trecut ascultarea telefoanelor este şi cel al membrilor clanului Corduneanu, cercetaţi pentru trafic de persoane, înşelăciune, spălare de bani şi şantaj. În acest caz au fost arestate 16 persoane, iar din cele 62 de volume ale dosarului, 3 sunt cu interceptări.

S-au dublat şi autorizaţiile de percheziţie

În ceea ce priveşte autorizaţiile de percheziţie, magistraţii Tribunalului au fost la fel de darnici. Anul trecut au fost emise, la cererea procurorilor, 323 de autorizaţii de efectuare a percheziţiilor în 101 dosare, faţă de 163 emise în 2008.

Cum se acordă autorizaţiile de interceptare
Judecătorul emite autorizaţia, la cererea procurorului;
Autorizaţia se dă
pentru 30 de zile, dar se poate prelungi;
Durata totală a interceptărilor nu poate depăşi 120 de zile;
Procurorul de caz poate dispune provizoriu interceptarea, doar pentru 48 de ore.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite