2011: „Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor, nu va merge“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mediul economic ieşean a resimţit din plin dificultăţile financiare din ultimii ani şi puţine companii au rezistat pe piaţă în acest context. Sute de agenţi economici şi-au închis porţile din cauza lipsei de comenzi şi de lichidităţi şi mii de oameni şi-au pierdut locul de muncă.

Previziunile pentru 2011 sunt sumbre, dacă statul nu va demara mai multe iniţiative pentru a sprijini mediul de afaceri. Anul viitor va fi unul propice în special pentru companiile ieşene care au şi activitate de export. Aceasta este previziunea omului de afaceri Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi.

Mai mult, acesta susţine că fără sprijinul statului starea actuală a economiei nu se va schimba în bine în 2011. „Cei care sunt legaţi de export vor mişca şi în 2011. Din păcate, după cum văd în acest moment situaţia economică din judeţ, prima jumătate a anului viitor va fi asemănătoare ultimilor doi ani", a precizat Butnariu.

Iaşi: Primii şomeri ai lui 2011

Acesta susţine că domeniul construcţiilor va fi, în continuare, afectat de criză. „Nu se prevede un viitor de calitate pentru companiile din construcţii, deoarece nu se prevăd licitaţii. Mediul politic se tot laudă cu contracte de finanţare, dar de la declaraţii la licitaţiile propriu-zise trece foarte mult timp. Speranţe în acest domeniu mai sunt abia în lunile mai - iunie. Poate atunci se va da drumul la aceste activităţi. Dacă statul nu îşi ia în serios rolul de investitor în infrastructură, nu va merge", a completat preşedintele CCI Iaşi.

Sursa de fonduri pe care instituţia condusă de Paul Butnariu se bazează în anul care vine este reprezentată de banii europeni pentru proiectele transfrontaliere. „Avem un acord de colaborare cu Camerele de Comerţ din Vaslui, Ungheni şi Cernăuţi pentru un proiect pentru care sperăm să obţinem finanţare. Vrem să construim un Centru transfrontalier. Dar până atunci, sperăm ca măcar iarna să o trecem cu bine", spune preşedintele CCI Iaşi.

„În România poporul este bolnav"

Omul de afaceri Gheorghe Pleşu mizează anul viitor pe industria de IT şi pe cea de construcţii de maşini. „IT-ul va merge şi anul viitor, deoarece în Iaşi apar destul de mulţi programatori în fiecare an. Industria aceasta va merge întotdeauna", spune Pleşu.

Pentru anul viitor acesta speră la o schimbare a mentalităţii tinerilor în ceea ce priveşte antreprenoriatul. „La anul sper să începem să dezvoltăm antreprenoriatul pentru tineri, să înceapă şi ei să îşi facă firme. Există un sprijin de la Guvern şi sper ca acesta să se menţină şi anul viitor şi să fie mai mare decât în anii care au trecut", explică preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi 2003.

Ieşenii au intrat în noul anul cu datorii de peste 500 de milioane de lei

În ceea ce priveşte domeniul construcţiilor de maşini, dezvoltarea locală a unor companii importante precum Delphi Diesel Systems sau BMT oferă premisele unui an 2011 cu rezultate bune şi în acest domeniu de activitate. „Delphi şi BMT sunt firme puternice, cu o dotare excelentă şi sunt cele mai bune divizii din Europa de Est. Cel puţin cei de la Delphi văd că angajează constant, deci au o piaţă externă sigură. Din păcate, singurul dezavantaj al acestora este că nu sunt firme româneşti, dar au venit la Iaşi, ceea ce este un lucru bun", explică Gheorghe Pleşu.

Conform acestuia, anul viitor industria alimentară va rezista foarte bine, alături de cea farmaceutică pentru că „în România poporul este bolnav". Şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri susţine că acele companii, indiferent de domeniul de activitate, care au pieţe de desfacere în străinătate vor avea succes în 2011.

Centru de Dezvoltare a Afacerilor, din toamnă

Mai optimist, omul de afaceri Bogdan Piţigoi spune că a văzut deja de anul acesta semne de îmbunătăţire a economiei, lucru la care se aşteaptă şi în 2011. „În a doua parte a toamnei am văzut deja o stabilizare a economiei româneşti. În 2011 mă aştept la o mică creştere, lucru care ar fi o evoluţie normală pentru companiile româneşti", spune preşedintele Grupului Tester Casa Auto.

Acesta spune că în 2011 va miza mult pe investiţiile în oameni şi în instruirea lor. De asemenea, el speră ca până la finalul anului să îşi poată concretiza şi cea mai nouă idee de afaceri. „Vreau să construiesc un Centru de Sprijin şi Dezvoltare a Afacerilor. Sper ca din toamnă să îl putem da în funcţiune pentru ca acesta să fie o structură care să găzduiască cât mai multe start-up-uri, întreprinderi mici şi mijlocii care să colaboreze între ele", spune Bogdan Piţigoi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite