17 parlamentari toacă lunar 1.300 de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 17 deputaţi şi senatori din judeţ toacă lunar 110.000 de euro, adică valoarea a peste 1.300 de pensii minime. Transportul în ţară şi străinătate, cazarea la hotel şi facturile la telefon ale celor 12 deputaţi şi 5 senatori ieşeni sunt doar câteva dintre facilităţile plătite din bani publici.

Lunar, bugetul de stat se goleşte de 110.000 de euro, bani ce reprezintă indemnizaţiile şi deconturile parlamentarilor ieşeni.

Cristian Adomniţei, Tudor Ciuhodaru, Cristina Dobre, Relu Fenechiu, Luminiţa Iordache, Vasile Mocanu, Petru Movilă, Daniel Oajdea, Nicuşor Păduraru, Neculai Răţoi, Marius Spînu şi Anghel Stanciu sunt aleşii judeţului pentru Camera Deputaţilor. Aceştia ne costă lunar aproximativ 78.000 de euro, echivalentul a 927 de pensii. Florin Constantinescu, Sorin Lazăr, Dumitru Oprea, Mihaela Popa şi Varujan Vosganian sunt reprezentanţii judeţului în Camera Senat şi valorează lunar aproximativ 31.500 de euro, adică 375 de pensii.

Află poveştile bugetarilor din Botoşani şi afacerile ,,băieţilor deştepţi"

Banii reprezintă cuantumul indemnizaţiilor parlamentarilor, diurnele de deplasare, cazarea, transportul şi cheltuielile de telefonie mobilă ale acestora. La deputaţi, fruntaşii clasamentului sunt Cristian Adomniţei, Nicuşor Păduraru şi Relu Fenechiu. Împreună, aceştia au tocat în martie peste 21.000 de euro. La senatori, primele trei poziţii în martie sunt ocupate de Mihaela Popa, Florin Constantinescu şi Dumitru Oprea. Într-o singură lună s-a cheltuit pentru ei 22.763 euro din bugetul statului.

Adomniţei, fruntaş la cheltuieli

Cel mai costisitor deputat ieşean este Cristian Adomniţei. În martie, el a cheltuit din bugetul statului nu mai puţin de 29.973 de lei. Dintre aceştia, 4.967 de lei reprezintă indemnizaţia lunară, 1.818 lei este diurna pentru deplasarea în Bucureşti, 1.120 lei pentru cea în teritoriu, iar 8.333 lei reprezintă cazarea în Bucureşti. Adomniţei îi depăşeşte pe colegii de breaslă şi când vine vorba de cheltuieli realizate în urma transportului în ţară. 6.597 lei se duc lunar numai pe deplasarea cu avionul la Bucureşti. „La Bucureşti mă duc cu avionul. Suma este mare pentru că eu chiar mă duc la serviciu", a explicat Adomniţei.

Păduraru dă vina pe delegaţiile externe

Pe loc secund în luna martie se află deputatul Nicuşor Păduraru cu cheltuieli din bugetul statului în valoare de 29.206 lei. Acesta susţine că suma este mai mare din cauza deplasărilor în străinătate. Acestea l-au costat pe deputat 1.162 lei, reprezentând transportul, la care se mai adaugă 624 lei diurna. „Am avut cheltuieli mai mari pentru că am avut o delegaţie în Turcia unde am stat 4-5 zile", s-a scuzat deputatul.

Fenechiu, as la convorbiri telefonice

Deputatul Relu Fenechiu este de departe cel mai scump la vorbă parlamentar. Statul român a plătit în luna martie 1.142 de lei pentru facturile la mobil ale acestuia, o sumă de 20 de ori mai mare decât a celorlalţi deputaţi ieşeni. Pentru toţi ceilalţi, statul a achitat câte 58 de lei. „Vorbesc foarte mult la telefon, deseori utilizez şi internetul de pe mobil. Oricum, avem şi noi o limită de decontare a facturilor la mobil. Dacă depăşim acel plafon, diferenţa o punem din buzunarul nostru", a explicat Fenechiu.

Popa, cap de listă la senatori

Mihaela Popa este singura din grupul senatorilor ieşeni care a plecat în străinătate. Aceasta participat în perioada 28 februarie - 4 martie în Statele Unite ale Americii la o reuniune cu tema „Rolul parlamentarilor în respectarea drepturilor femeilor la 15 ani după Beijing". O excursie care a costat-o pe Mihaela Popa nu mai puţin de 13.954 lei. În total, senatorul ieşean a cheltuit într-o singură lună 40.500 de lei.

Oprea: „ Eu mă simt bine şi la un hotel studenţesc"

Senatorul Dumitru Oprea a cheltuit din bugetul statului în martie 25.365 lei. Acesta susţine că a renunţat la deplasările în străinătate şi condamnă preţurile exagerate cerute de Hotelul „Bucureşti" în care sunt cazaţi senatorii şi deputaţii. „Eu mă simt mai bine la un hotel studenţesc. Nu eu sunt cel care a ales locaţia. Este nedrept să plăteşti preţ întreg dacă de două luni camera este nelocuită. Am ridicat această problemă, dar nu eu sunt cel care a negociat", a spus Oprea.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite