16 ani de la tragedia care a îndoliat SMURD. Nepoata unei victime a ales tot medicina de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter care făcea misiuni pentru SMURD Iaşi s-a prăbuşit la aproape doi kilometri de aeroport, iar patru persoane - două cadre medicale, pilotul şi copilotul - şi-au pierdut viaţa.

Duminică, 9 ianuarie, se împlinesc 16 ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD, în urma căreia au murit toţi cei aflaţi la bordul elicopterului: două cadre medicale – medicul Liliana Puiu şi asistenta Mioara Haută, precum şi pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Augustin Toma.

„Ziua de 9 ianuarie 2006 va rămâne o zi dureroasă în istoria UPU - SMURD Iaşi. Ne amintim de colegii noştri: medic, asistent medical şi piloţi. Aprindem lumânări şi ne rugăm pentru ei. Noi - generaţii de atunci şi de acum, continuăm să zburăm, să facem misiuni medicale aeriene şi să mergem mai departe făcându-ne datoria şi continuându-le visul de a zbura pentru pacienţii critici. În orice specialitate există un medic rezident şef. La medicina de urgenţă, şeful rezidenţilor este de 2 ani nepoata domnişoarei asistente medicale care s-a pierdut odată cu căderea elicopterului SMURD Iaşi în 2006. Tradiţia şi dragostea pentru medicina de urgenţă a rămas în familie, chiar dacă atunci medicul de astăzi era doar un copil”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter de tip Eurocopter EC 135, proprietatea MAI, dat în folosinţa SMURD Iaşi, s-a prăbuşit în timpul unui zbor tehnic, toţi membrii echipajului murind la aproximativ 10 minute după decolararea aparatului. 

Elicopterul a căzut pe un teren aparţinând unei unităţi de jandarmi aflate în apropierea Aeroportului Iaşi. În accidentul aviatic şi-au pierdut viaţa medicul Liliana Puiu, în vârstă de 37 de ani, asistenta Mioara Haută, în vârstă de 30 de ani, pilotul Valentin Stănescu, de 37 de ani, şi copilotul Augustin Toma, de 34 de ani.

Aparatul de zbor care s-a prăbuşit în 2006 fusese achiziţionat cu peste patru milioane de euro de către MAI în septembrie 2005. Ultima revizie tehnică, efectuată în noiembrie 2005, arăta că aparatul funcţiona la parametri normali.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum este poziţionată armata Rusiei pentru a ataca Ucraina. Hartă cu locaţia aproximativă a trupelor ruseşti, publicată de New York Times

Dispozitive de ascultare descoperite la o şcoală din judeţul Galaţi. Poliţia şi SRI anchetează cazul

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite